Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nový symbol mieru sa šíri sociálnymi sieťami: Takto vznikla kresba, ktorá spája ľudí na celom svete

Jeden z najzdieľanejších obrázkov na sociálnych sieťach, vytvorený Jean Jullien. Zobraziť galériu (3)
Jeden z najzdieľanejších obrázkov na sociálnych sieťach, vytvorený Jean Jullien. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Jednoduchá čiernobiela kresba, ktorá spája známy pacifistický symbol sa štylizovaným zobrazením Eiffelovej veže.

Kresba je teraz symbolom solidarity s Francúzskom a jej autor, francúzsky grafik Jean Jullien, sa vyrovnáva s tým, že získal doslova celosvetovú popularitu vďaka spontánnemu náčrtku, ktorý vznikol za pár sekúnd.

Jullien, tridsaťdvaročný Francúz žijúci v Londýne,  sedel v piatok večer prikovaný pri rádiu a hltal nové podrobnosti o útokoch vo svojej vlasti. A pretože jeho prirodzenosťou výtvarníka je reagovať kresbou, siahol po štetci namočenom do tušu a skicáku a inštinktívne nakreslil mierový symbol pretvorený tak, aby pripomínal siluetu Eiffelovej veže.

Obete francúzskych útokov si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Moja prvá reakcia bola niečo nakresliť a zdieľať to," povedal Jullien agentúre AFP. V rozhovore pre časopis Wired potom podrobne opísal, ako nový symbol spolupatričnosti tvárou v tvár teroru presne vznikol.

"Bola to reakcia. Najskôr mi napadlo využiť mierový symbol ... Potom som premýšľal nad symbolom Paríža, a ako prvý mi, samozrejme, prišla na myseľ Eiffelova veža. Jednoducho som tie dve veci spojil. Nebolo za tým žiadne veľké premýšľanie. Bola to skôr inštinktívna ľudská reakcia," povedal francúzsky grafik, ktorého dielo sa potom rýchlosťou blesku rozšírilo po sociálnych sieťach, kde ho zdieľali desiatky tisíc ľudí. Nový symbol sa potom už v sobotu objavil na plagátoch, tričkách či transparentoch.

Obete francúzskych útokov si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rýchlo získaná popularita Jullien prekvapila. "Som trochu zahanbený tým, že som dostal taký priestor kvôli tak tragickej udalosti. Ukazuje to ale, že dokážeme komunikovať nielen ako ľudia, ale ako celá spoločnosť. Prelamuje to ľady," povedal. "Ľudia sa ma pýtajú, aké to je, byť slávny, o tom ale nepremýšľam. Ide o to, že to ľudia zdieľajú. Proste pomôžete niečomu na svet a potom len sledujete, ako to ďalej žije svojím životom ... Je to zvláštny pocit. Ale som rád, že to ľudia používajú bez ohľadu na národnosť a na to, kde sa práve nachádzajú, či v Paríži alebo inde," dodal. 

Viac o téme: FrancúzskoParížIslamský štátJean Julien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu