Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bojovníci IS žiadajú hlavu elitného vojaka, ktorý zastrelil Usámu bin Ládina: Popravte ho!

IS žiada hlavu Roberta O'Neilla Zobraziť galériu (4)
IS žiada hlavu Roberta O'Neilla (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britskí džihádisti z Islamského štátu žiadajú "bratov v Amerike", aby zavraždili Roberta O'Neilla, muža, ktorý v roku 2011 zastrelil šéfa al-Kájdy Usámu bin Ládina. Zverejnili preto meno aj adresu bývalého príslušníka elitnej jednotky Seal a vyzvali amerických extrémistov, aby ho popravili.

Expert o intervenciách Západu: Lídri sa museli pomiasť, Obama je všetko, len nie svetový líder

Britský spravodajský portál Mirror Online monitoruje džihádistický chat na sociálnych médiách a zbadal niekoľko ľudí, ktorí odkazovali na textový súbor, obsahujúci návod, ako nájsť Roberta O'Neilla. Táto informácia bola zdieľaná nemenovaným britským extrémistom, ktorý označil vraha Usámu bin Ládina za "cieľ číslo jedna" a vyzval na jeho okamžitú smrť.

Adresa je teraz zdieľaná na sociálnych médiách spolu so zlovestným hashtagom a desiatky extrémistov teraz šíria súkromné informácie o bývalom vojakovi. "Nechám toto info o Robertovi O'Neillovi pre svojich bratov v Amerike a al-Kájdu v USA, ako cieľ číslo jeden, aby ho nakoniec chytili a zabili," napísal zástanca IS.

Robert O'Neill
Zobraziť galériu (4)
Robert O'Neill  (Zdroj: SITA/AP)

Anonymný džihádista informoval, že O'Neil cestuje po Amerike a vystupuje na seminároch, kde sa chváli zabitím šejka Usámu. Tiež zaslali odkaz na článok v denníku International Business Times, v ktorom O'Neillov otec povedal, že rodina sa "nebojí IS".

Robert O'Neill v dokumente s názvom "Muž, ktorý zabil Usámu bin Ládina" tvrdí, že práve on je tým vojakom, ktorý má na rukách krv vodcu al-Kájdy. Toto prehlásenie na verejnosti mu však okrem slávy vynieslo aj obavy o bezpečnosť, pre ktoré žije oddelene od manželky a rodiny, ktorá v roku 2013 dokonca uvažovala, že si zmení priezvisko a v podstate bude musieť svojho muža vymazať z ich životov.

Mirror Online kontaktoval aj samotný terč hrozieb, ale Američan na ich varovanie zatiaľ neodpovedal.

Oblečenie, ktoré mal na sebe počas misie, je vystavené v múzeu.
Zobraziť galériu (4)
Oblečenie, ktoré mal na sebe počas misie, je vystavené v múzeu.  (Zdroj: SITA/AP)

 

Viac o téme: Usáma bin LádinIslamský štátRobert O'Neill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu