Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Rusko údajne znova posilnilo armádu na východnej Ukrajine

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajina dnes vyhlásila, že Rusko opäť posilnilo svoju vojenskú prítomnosť na východe Ukrajiny.

Uviedol to dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti s obrany (RNBO) Andrij Lysenko, ktorý spresnil, že veľký počet ruských vojakov, ale bez rozlišovacích znakov na uniformách, zaznamenali v Luhansku. Lysenko podľa agentúry Ukrinform uviedol, že Rusko zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na východe Ukrajiny i v pohraničných oblastiach na svojom území. Vysvetlil, že sa tak deje v súvislosti so stratami "živej sily" i vojenskej techniky na ruskej strane.

Okrem vojakov, ktorých pohyb zaznamenali v Luhansku, zaregistrovali v Krasnodone asi 60 tankov, viac ako 50 obrnených vozidiel a asi 100 terénnych vozidiel triedy Tigr. Približne 100 tankov hlásia aj z miest Šachtarsk a Torez. Podľa Lysenka v meste Horlivka došlo k striedaniu príslušníkov "armády" samozvanej Doneckej ľudovej republiky vojakmi ruských ozbrojených síl.

Lysenko na brífingu vyhlásil, že tieto fakty svedčia o tom, že ruská strana hrubo porušila dohody zakotvené v minských mierových protokoloch a pokračuje vo vojenskej agresii proti Ukrajine. K opakovaným obvineniam ohľadom presunu ruských jednotiek na územie Ukrajiny sa dnes v Moskve - ešte pred Lysenkovým najnovším vyjadrením - vyslovil aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý ich znovu poprel. Vyzval, aby autori týchto tvrdení predložili dôkazy o prítomnosti ruských jednotiek na Ukrajine. "Nám fakty nikto predložiť nechce. A možno ani nemôže," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu