Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Separatisti tvrdia, že našli uniformy a výzbroj NATO: VIDEO skazy letiska po 8-mesačnom boji!

Donecké letisko Zobraziť galériu (2)
Donecké letisko (Zdroj: Twitter)

DONECK - V súvislosti s intenzívnym ostreľovaním pozícií ukrajinskej armády zo strany proruských síl obyvatelia východoukrajinskej Horlivky a okolitých obcí hromadne opúšťajú svoje domovy, informovali dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka.

Tymčuk tvrdí, že v bojoch utrpeli separatisti veľké straty a majú aj mnoho ranených, ktorých previezli do nemocnice v Horlivke, ťažšie zranení sú v spádovej nemocnici v obci Nikitivka.  Situácia v Donbase sa upokojila po 9. decembri, keď sa obe strany dohodli na "režime ticha", ktorý sprevádzalo zníženie intenzity bojov. Koncom minulého týždňa sa však boje obnovili, pričom sa sústredili najmä v oblasti letiska v Donecku, kde prebiehali prudké boje.

Video z interiéru doneckého letiska

Podľa správ ruských i ukrajinských médií boje na východe Ukrajiny neutíchajú a plány na nové diplomatické rokovania nie sú. Hovorca povstaleckých jednotiek Eduard Basurin agentúre TASS povedal, že armáda za posledných 24 hodín ostreľovala tridsaťštyrikrát obytné štvrte donbaských miest a zabila 15 civilistov. Vládni vojaci vraj pokračujú aj v ostreľovaní doneckého letiska, ktoré vo štvrtok obsadili vzbúrenci. Pri dnešnom raketovom útoku stratili podľa Basurina separatisti 24 mužov.

Podľa Kyjeva narušili v rovnakej dobe naopak separatisti dojednané prímerie viac ako stokrát. Spravodajský server Cenzor napísal, že armáde sa v noci podarilo vypudiť vzbúrencov z obranného postu číslo 31 v Luhanskej oblasti, z ktorého boli vládni vojaci pod tlakom povstaleckej ofenzívy v stredu nútení ustúpiť. Prudké boje ale v oblasti neutíchajú.

Hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin v noci nadnes bilancoval, že celkovo ukrajinská armáda v oblasti doneckého letiska prišla o 597 vojakov. Ozbrojené sily DĽR podľa neho zničili 49 tankov a 47 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov. Celkový počet zranených ukrajinských vojakov presiahol 1500, dodal Basurin. O veľkých stratách na strane protivníka hovorí však aj ukrajinská strana.

Jeden z najzávažnejších incidentov, ktoré sprevádzajú obnovenie bojov v Donbase, sa odohral vo štvrtok, keď zásah dostala trolejbusovú zastávku v relatívne pokojnej časti Donecka. O život prišlo osem ľudí a ďalších 13 ich bolo zranených.

Podľa osobitnej monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá incident prešetruje, sa útočilo pravdepodobne z mínometov alebo delostreleckých zbraní. Útočníci podľa záverov OBSE strieľali zo severozápadu, uvádza sa to v predbežnej správe, ktorú agentúra Ukrinform zverejnila v noci nadnes.

Situácia v oblasti letiska v Donecku, ktoré bolo v posledných dňoch dejiskom prudkých bojov, bola dnes mimoriadne pokojná,  napísal vo svojom mikroblogu poradca ukrajinského prezidenta Jurij Biriukov. 

Ukrajinské agentúry však medzičasom informovali, že do oblasti obce Makijivka sa presunula jednotka vybavená raketometmi Smerč, ktorej úlohou je podľa všetkého podpora jednotiek útočiacich v smere na Doneck, kam sa v posledných hodinách presunuli aj ďalšie posily. 

Veľmi intenzívnu delostreleckú paľbu dnes hlásia aj z okolia Debaľceva. Podľa miestnych obyvateľov tam pôsobia ruské jednotky taktického určenia za podpory miestnych "teroristov".
Podľa ukrajinských agentúr odvolávajúcich sa na analytika Tymčuka sa vládnym silám podarilo vyradiť z bojov niekoľko desiatok kusov ťažkej bojovej techniky.

V oblasti mesta Alčevsk však zaregistrovali ďalší prísun ruskej bojovej techniky a vojakov. Ide o najmenej desať tankov a 15 bojových vozidiel.

Ukrajinský generálny prokurátor Vitalij Jarema sa dnes v rozhovore pre ukrajinské médiá vyjadril, že napriek vyostrenej situácii v Donbase nenastal čas, aby Ukrajina vyhlásila stanné právo a všeobecnú mobilizáciu. Jarema si myslí, že ešte neboli využité všetky diplomatické možnosti na urovnanie konfliktu. V súvislosti s vyhlásením čiastočnej mobilizácie na Ukrajine dnes ruský denník Vesti informoval, že povolávací rozkaz na Ukrajine dostáva každý piaty muž. 

"Nie je jasné, kto vlastne bude pracovať," poznamenal denník s tým, že mobilizácia môže spôsobiť firmám veľké problémy. Osobitným prípadom sú učitelia stredných, ale najmä vysokých škôl, kde odvodové komisie budú brať do úvahy ich dôležitosť pre štát. 

Vesti upozornili, že na rozdiel od nedávnych vĺn mobilizácie tentoraz sa hlási oveľa menej dobrovoľníkov.

Exriaditeľ tajnej služby: Strata letiska je fiaskom armádneho velenia

Bývalý riaditeľ ukrajinskej tajnej služby Mykola Malomuž dnes kritizoval ukrajinské vojenské velenie za prechmat v stratégii, ktorého výsledkom je strata kontroly nad letiskom v Donecku. Z nového terminálu letiska v Donecku sa ukrajinská armáda stiahla v stredu. "Včera (v stredu) bolo prijaté rozhodnutie odísť z oblasti terminálu na nové pozície," povedal hovorca armády Vladyslav Selezňov, ktorého citovala agentúra Reuters.

V rozhovore pre televízny 5. kanál Malomuž uviedol, že útok separatistických jednotiek sa začal plánovať už pred niekoľkými mesiacmi, preto "je jeho dobytie veľkou prehrou ukrajinského vojenského velenia".

Spresnil, že velenie separatistických i ruských jednotiek začali všetky operácie súvisiace s útokom na letisko plánovať pred vyše dvoma mesiacmi. Rozviedka podľa neho avizovala útoky na 18 "strategických objektov", medzi ktorými okrem letiska v Donecku figurovalo aj Debaľcevo, Piski, Andrejivka a obce smerom na prístavné mesto Mariupol. Ukrajinské velenie tak malo dostatok času na prípravu svojej bojovej operácie, uviedol Malomuž.

Pripomenul aj vyhlásenia armádneho velenia, ktoré Radu národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) ubezpečovalo, že jednotky dislokované v Donbase sú pripravené na obranu. Podľa neho to však nezodpovedalo skutočnosti, pretože dôstojníci "z terénu" na operatívnych poradách neraz upozorňovali na nedostatočný počet vojakov a techniky, a to najmä v oblasti letiska, kde boli v posledných týždňoch pod sústredeným tlakom protivníka. Tam bolo treba poslať najmodernejšiu techniku a najskúsenejších vojakov, zdôraznil.

Stiahnutie vládnych síl z letiska označil Malomuž za "veľkú strategickú chybu" armádneho velenia i RNBO. Pripomenul, že v hre bol aj alternatívny variant v podobe odsunu vojakov a techniky z letiska, ak by vojenské velenie uznalo, že tento objekt preň už nemá strategický význam. Realizáciou tohto variantu by sa predišlo obetiam na životoch, uviedol.

"Teraz sme sa stiahli pod tlakom separatistov a s veľkými stratami. Je to veľká tragédia. Letisko už má vojensko-polititickú dôležitosť," vyhlásil Malomuž.

Ukrajinskí separatisti nechcú s Kyjevom rokovať o prímerí

Vodca proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko už neplánuje rokovať s ukrajinským vedením o prímerí. Vyhlásil to dnes podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax.

Na dnešnom stretnutí so študentmi v Donecku Zacharčenko podľa Interfaxu dodal, že jednotky DĽR budú viesť ofenzívne operácie až po administratívne hranice Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Spresnil, že ak sa vyskytne ohrozenie aj z iných strán, "budeme ho likvidovať".

Podľa jeho slov protivládne jednotky momentálne postupujú smerom na Majorsk, ako aj na Avdijivku a Očeretino. Podobná situácia, keď separatistické jednotky vyšli do útoku, je aj v susednej samozvanej Luhanskej ľudovej republike, uviedol Zacharčenko. 

Na doneckom letisku údajne našli telá v uniformách NATO a americké zbrane

V troskách doneckého letiska sa našli telá v uniformách NATO a veľké množstvo zbraní americkej výroby, informoval vo štvrtok hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin.

"Pri prehľadávaní budovy doneckého letiska sme našli veľké množstvo amerických strelných zbraní - útočné pušky, granátomety, výzbroj a komunikačné zariadenia," uviedol Basurin.

"Našli sme aj publikácie v európskych jazykoch, obsahovali aj náboženskú tematiku... V troskách nového terminálu sme našli mŕtve telá v uniformách NATO. Osobné veci naznačujú, že títo ľudia boli cudzinci pracujúci pre súkromné vojenské spoločnosti," citovala Basurina agentúra TASS.

Taktiež bilancoval, že celkovo ukrajinská armáda v oblasti doneckého letiska prišla o 597 vojakov. Ozbrojené sily DĽR podľa neho zničili 49 tankov a 47 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov. Celkový počet zranených ukrajinských vojakov presiahol 1500, dodal Basurin.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala na vyšetrovanie masakru civilistov v Donecku

Bezpečnostná rada OSN vyzvala v noci nadnes na vyšetrovanie krvavého útoku v Donecku na východe Ukrajiny. Granáty dopadli vo štvrtok na trolejbusovú zastávku a zabili množstvo ľudí. "Členovia Bezpečnostnej rady OSN čo najdôraznejšie odsudzujú zabitie 15 a zranenie vyše 20 civilistov vrátane žien a detí," citovala z vyhlásenia 15-člennej BR OSN agentúra Reuters.

Rada zároveň "zdôraznila potrebu objektívneho vyšetrovania a predvedenia páchateľov tohto trestuhodného činu pred spravodlivosť". BR OSN sa však vo vyhlásení nezmienila o tom, kto by sa mal vyšetrovaním zaoberať, poznamenal Reuters. Z útoku sa navzájom obviňujú ukrajinská vláda a proruskí separatisti.

Putin: Za smrť ľudí na Ukrajine nesie zodpovednosť vláda v Kyjeve 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil ukrajinskú vládu zo zodpovednosti za obete na životoch, ku ktorým došlo po nedávnom zintenzívnení bojov na východe Ukrajiny. Na porade s členmi ruskej Rady bezpečnosti Putin uviedol, že Ukrajina neodpovedala na jeho návrh na odsun ťažkých zbraní z demarkačnej čiary ako hlavný predpoklad implementácie dohody o prímerí. Tento návrh obsahoval jeho list adresovaný ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. 

V tejto súvislosti Putin uviedol, že Rusko nielen nedostalo odpoveď na svoj návrh, ale kyjevská vláda vydala rozkaz na začatie "rozsiahlej bojovej operácie prakticky po celej dĺžke styčnej línie" znepriatelených vojsk.

"Ľudia, ktorí vydávajú tieto trestuhodné rozkazy, by mali chápať, že podobné konflikty sa nedajú riešiť žiadnym iným spôsobom, len mierovým rokovaním a politickými nástrojmi," vyhlásil Putin a zo zodpovednosti za smrť obyvateľov Donbasu obvinil kyjevskú vládu.

Spresnil, že Kyjev zvyčajne deklaruje oddanosť diplomatickému riešenia konfliktov. Ale "keď má prísť k činom, je všetko úplne inak," vyhlásil Putin, ktorý súčasne vyjadril nádej, že na Ukrajine predsa len "nakoniec zvíťazí zdravý rozum".

Putin: Ukrajinská propaganda je v rozpore s realitou 

Tí, ktorí vydávajú rozkazy na ostreľovanie osídlených lokalít, nesú zodpovednosť za smrť desiatok obyvateľov na Ukrajine. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra TASS.

"Desiatky ľudí bolo v dôsledku toho zabitých alebo zranených, pričom nejde len o príslušníkov armády na oboch stranách, ale aj o obete z radov civilistov, medzi ktorými sú deti, starí ľudia a ženy," uviedol Putin s tým, že v bojových zónach na juhovýchode Ukrajiny sa stále používajú ťažké zbrane.

"Toto všetko sa deje na pozadí propagandistických sloganov o túžbe po mieri a hľadaní zodpovedných. Zodpovednosť za to nesú tí, ktorí vydávajú takéto zločinné rozkazy. Mali by vedieť, že niet inej cesty na vyriešenie týchto konfliktov, než sú mierové vyjednávania a politické opatrenia," poznamenal Putin.

Ruský prezident zároveň vyjadril nádej, že v Kyjeve napokon zvíťazí zdravý rozum a Ukrajina sa prikloní k mierovému riešeniu konfliktu v Donbase. "Často počujeme slová, že sa Ukrajina drží mierového spôsobu riešenia problémov, v skutočnosti je však všetko inak," zhodnotil aktuálny stav Putin.

OSN: Od vlaňajšieho apríla prišlo na Ukrajine o život vyše 5000 ľudí 

Počet obetí v konflikte na Ukrajine presiahol už 5000, informoval dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) s tým, že počet obetí môže byť ešte vyšší. Podľa štatistiky OSN si boje na východe Ukrajiny, ktoré vypukli vlani v apríli, vyžiadali doteraz životy 5086 ľudí. Hovorca OHCHR Rupert Colville však dnes na tlačovej konferencii v Ženeve podľa agentúry Reuters upozornil, že skutočný počet obetí môže byť oveľa vyšší.

V štatistike je zahrnutých aj 262 obetí bojov a ostreľovania, ktoré sa medzi vládnymi jednotkami a oddielmi proruských separatistov rozpútali v posledných deviatich dňoch. Súčasnú eskaláciu na východe Ukrajiny označil Colville za najhoršiu od septembra, keď obe strany uzavreli prvú dohodu o prímerí.

Úrad OSN pre utečencov dnes súčasne upozornil, že nové bezpečnostné opatrenia, ktoré prijala ukrajinská vláda, bránia snahám o dodanie humanitárnej pomoci civilistom uviaznutým v bojových zónach v Donbase, ako aj ľuďom, ktorí sa presídlili do bezpečnejších oblastí v rámci Ukrajiny.

Agentúra UNIAN dnes informovala, že Rusko v krátkom čase plánuje na Ukrajinu vypraviť v poradí už 12. humanitárny konvoj s pomocou pre obyvateľstvo Donbasu. Tieto zásielky vyvolávajú hnev a protesty vlády v Kyjeve, ktorá Rusko podozrieva, že humanitárna pomoc je v skutočnosti určená pre oddiely proruských separatistov a jej súčasťou sú aj zbrane a munícia. Humanitárne konvoje prechádzajú na ukrajinské územie cez pohraničné priechody, ktoré nekontrolujú prokyjevské úrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu