Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Prudké boje v Donecku, traja mŕtvi civilisti: Ukrajina začala ďalšiu mobilizáciu!

Ukrajina začala ďalšiu mobilizáciu Zobraziť galériu (25)
Ukrajina začala ďalšiu mobilizáciu (Zdroj: Twitter)

DONECK – Najmenej traja civilisti prišli v utorok o život pri mínometnom ostreľovaní východoukrajinského mesta Doneck, kde už niekoľko dní pokračujú boje medzi proruskými separatistami a vládnymi silami. Jedna strela zasiahla autobusovú stanicu, odkiaľ korešpondent agentúry AP hlási najmenej dvoch mŕtvych a niekoľko ťažko zranených. Ďalšia osoba prišla podľa povstaleckých zdrojov o život v nemenovanej časti mesta.

Nové kolo mierových rokovaní o Ukrajine bude v stredu v Berlíne

Nové kolo mierových rokovaní o konflikte na východe Ukrajiny sa uskutoční v stredu v Berlíne, informovalo dnes nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Na schôdzke, ktorá sa uskutoční vo večerných hodinách, budú prítomní ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska.

Rezort nemeckej diplomacie zároveň potvrdil informáciu zverejnenú v denníku Süddeutsche Zeitung, že tentoraz o schôdzku požiadali Ukrajina a Rusko v snahe zmierniť najnovší vzostup násilia v regióne.

Agentúra Reuters pripomenula, že po podobnom stretnutí ministrov zahraničných vecí, ktoré sa konalo v Berlíne 12. januára, bol odmietnutý plán usporiadať schôdzku o konflikte, a to z dôvodu nedostatočného pokroku pri aplikovaní minských dohôd.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes varoval pred prípadným oslabením diplomatického úsilia v ukrajinskej kríze. Zdôraznil, že neexistuje jediné východisko z kríz a konfliktov, naopak treba nájsť správnu vyváženosť medzi rôznymi prostriedkami.

Schôdzku ministrov z 12. januára poznamenali kontroverzné vyjadrenia ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD. Jeho paralela medzi občianskou vojnou na východe Ukrajiny a druhou svetovou vojnou a slová o sovietskej invázii na Ukrajine a v Nemecku vyvolali ostré reakcie Ruska, ktoré rezortu nemeckej diplomacie poslalo protestnú nótu.

Moskva ešte pred otvorením rozhovorov šéfdiplomatov vyzvala Západ, aby vyvinul väčší tlak na prozápadné vedenie Ukrajiny. Ministrom zahraničných vecí sa napokon nepodarilo dosiahnuť želaný pokrok a vytvoriť tak predpoklady pre prípadnú vrcholnú schôdzku prezidentov Francúzska, Ruska a Ukrajiny s nemeckou kancelárkou, ktorá sa mala konať v Astane 15. januára.

V Záporožskej oblasti vyhodili do vzduchu most aj s vlakom

V ukrajinskej Záporožskej oblasti vyhodili dnes do vzduchu most, po ktorom išiel nákladný vlak, uviedla pre agentúru Ukrinform hovorkyňa záporožskej prokuratúry Marianna Piskunovová.

Vlak podľa nej smeroval do mesta Volnovacha v Doneckej oblasti. "Prokurátor Záporožskej oblasti Oleksandr Šackyj okamžite odcestoval do okresu Rozivka, kde o 15.20 h pri dedine Kuznecovka bol vyhodený do vzduchu most s nákladným vlakom v smere na Volnovachu," uviedla Piskunovová.

Podľa predbežných informácií sa vykoľajilo desať z 30 vagónov. Obete nehlásili.

V Kyjeve to dnes oznámil hovorca protipovstaleckej operácie ukrajinských ozbrojených síl Andrij Lysenko. Podľa ukrajinských médií sa stále častejšie objavujú správy o tom, že z Ruska prichádzajú povstalcom nové posily, ktoré majú ofenzívu Kyjeva zastaviť. Na Doneck aj dnes v noci dopadali míny a delostrelecké granáty, uviedol Lysenko. Separatisti sa snažia útočiť na predsunuté armádne pozície na letisku a pokúšajú sa pretnúť koridor, ktorým vládne jednotky dostávajú posily a muníciu z obce Pisky ležiacej západne od letiska. Silné boje pokračujú o mesto Horlivka na severovýchod od Donecku, kde armáda zaútočila na pozície vzbúrencov delostreleckou paľbou.

Ukrajinská armáda napriek opakovaným útokom separatistov drží dobyté pozície na letisku v Donecku. Ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk dnes oznámil, že z Ruska v týchto dňoch prúdi cez úseky hraníc kontrolovaným povstalcami veľké množstvo ťažkých zbraní a munície. Výzbroj sa sústreďuje južne od Luhansku, kde je k nasadeniu na fronte údajne pripravených 25 ruských tankov a 30 obrnených transportérov.

O prepravu vozidiel sa postaral špeciálny tím ruského južného vojenského okruhu, uviedol Tymčuk. Cez mesto Krasnodon boli navyše podľa neho do Luhansku prepravené dve roty ruských vojakov.

Luhansk
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: YouTube)

Ukrajinské velenie dnes zverejnilo prvé odhady strát povstalcov počas víkendových bojov o donecké letisko. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko agentúre Unian povedal, že na východe Ukrajiny v tej dobe padlo okolo 300 "teroristov". Najväčší počet z nich zahynul priamo na letisku, ďalšie straty podľa Heraščenka vzbúrenci utrpeli u miest Horlivka a Volnovacha.

Rusko odmieta tvrdenia Kyjeva o vyslaní ďalších ruských jednotiek do Donbasu

Ruské ministerstvo obrany dnes odmietlo obvinenia ukrajinskej vlády, že Moskva opäť vyslala svoje jednotky na východnú Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu ruského ministerstva obrany.

"Včerajšie vyhlásenie z Kyjeva o údajnom presune jednotiek ruských ozbrojených síl cez rusko-ukrajinské hranice ani nestojí za kritiku. Je to absolútny nezmysel," uviedol hovorca.

Serhiy Nikonenko zomrel počas
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko v pondelok vyhlásil, že na Ukrajinu prešli dva prápory ruských vojakov, ktorí majú posilniť jednotky separatistov. Odvolal sa pritom na informácie tajných služieb. Ruská strana na toto tvrdenie bezprostredne nereagovala, doposiaľ však všetky podobné obvinenia popierala. 

FOTO Prudké boje v
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk zasa v pondelok hovoril o pokračujúcich dodávkach zbraní z Ruska pre východoukrajinských separatistov. Podľa jeho slov ide o tanky, húfnice, raketové systémy Grad, Smerč a Buk, ako aj rádioelektronické monitorovacie stanice, uviedla agentúra Reuters. 

Intenzívne boje na východe Ukrajiny sa obnovili po tom, ako sa proruskí vzbúrenci pokúsili minulý týždeň dobyť donecké letisko. Aj keď obe znepriatelené strany v pondelok vyhlásili, že kontrolujú tamojší zničený letiskový terminál, intenzívne boje o letisko prebiehajú aj dnes.

'I am Volnovakha'
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

V Donecku prišli o život najmenej tri osoby

Výbuch na autobusovej zastávke
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

V posledných dňoch prebiehali pri Donecku ťažké boje o miestne medzinárodné letisko. Vládnym silám sa podľa posledných správ podarilo z väčšiny letiska separatistov vytlačiť.

Rusko súčasné boje a postup ukrajinskej armády kritizuje. Zvýšené vojenské aktivity ukrajinskej armády podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova maria šance na usporiadanie medzinárodných rokovaní o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny. "Obnovenie bojov vážne ohrozuje efektivitu príprav na stretnutie v normandskom formáte," vyhlásil. Normandskú skupinu tvoria lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka - Petro Porošenko, Vladimir Putin, François Hollande a Angela Merkelová. Cieľom rozhovorov je nájdenie dohody o trvalom zastavení bojov na východe Ukrajiny. Západ obviňuje Rusko, že práve ono nedodržiava dohodu o prímerí uzavretú v septembri v Minsku a naďalej podporuje proruských povstalcov bojujúcich proti centrálnej vláde.

Útok vyvolal v Charkove protiruské nálady

Výbuch granátu, ku ktorému došlo v pondelok neďaleko budovy súdu v Charkove na východe Ukrajiny, vyšetruje ukrajinská tajná služba SBU ako teroristický čin. Terčom útoku bola skupina ukrajinských nacionalistov. Nemenované zdroje blízke vládnych kruhom zo zodpovednosti za útok obvinili proruské sily. Explózia sa zaobišla bez obetí na životoch, ale v nemocniciach dnes ošetrili šesť zranených.

Táto explózia bola zatiaľ poslednou v sérii výbuchov v Charkove aj ďalších ukrajinských mestách. Došlo k nej v pondelok večer neďaleko miestneho súdu, v čase, keď jeho budovu opúšťali ľudia, ktorí sa zúčastnili na pojednávaní s mladým nacionalistom obvineným z nezákonného vyzbrojovania.

Radikálne hnutie Pravý sektor, ktoré bolo vlani na Ukrajine jednou z aktívnych síl mohutných protivládnych protestov, dnes pre médiá uviedlo, že pri útoku bolo zranených 13 jeho aktivistov, z toho šiesti vážne. 

Zničené domy v Luhansku
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB)

Zo zodpovednosti za útok Pravý sektor obvinil proruské sily. Miestny aktivista Pravého sektora Andrij Sanin pre Reuters uviedol, že "ruskí teroristi" majú v Charkove na svedomí už viacero podobných útokov. "To je ich robota," dodal a varoval, že za "to zaplatia". Prípad vyšetruje ukrajinská tajná služba SBU ako teroristický čin.

Zničené domy v Luhansku
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: FB)

V Charkove sa vyrába moderná technika a vybavenie pre zbrojný priemysel. V poslednom čase sa tam terčom útoku stalo sídlo dobrovoľníckej Národnej gardy, vojenská nemocnica i bar, v ktorom sa konala zbierka pre dobrovoľníkov a ukrajinských vojakov.

EÚ nechce zmeniť nepriateľský kurz a objektívne hodnotiť Ukrajinu, tvrdia Rusi

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že EÚ nie je pripravená zmeniť svoj nepriateľský kurz vo vzťahu k Rusku a objektívne vyhodnocovať vývoj udalostí na Ukrajine.

Komentár ruského ministerstva je reakciou je výsledok pondelkovej schôdzky šéfov diplomacií EÚ, ktorí rozhodli ponechať v platnosti sankcie uvalené na Rusko a jeho prívržencov na východe Ukrajiny dovtedy, kým v Donbase nedôjde k zlepšeniu situácie.

Diskusia o vzťahoch medzi Ruskom a EÚ počas pondelkového zasadnutia ministrov "len opäť potvrdzuje ten fakt, že EÚ ešte stále nie je pripravená skorigovať svoj nepriateľský kurz a objektívne hodnotiť činnosť kyjevských úradov". Rusko upozornilo, že obnovením bojových operácii na rozhraničovacej línii ukrajinské vedenie porušilo už dosiahnuté dohody o prímerí. Moskva okrem toho prostredníctvom vyhlásenia svojho rezortu diplomacie pripomenula aj ostreľovaním miest a obcí ležiacich v blízkosti spomínanej línie.

Ako v pondelok po schôdzke informoval šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, "ministri jednohlasne zdôraznili, že situácia nedovoľuje uvažovať o zrušení sankcií alebo niektorých z nich. Ale naše debaty nesmú byť sústredené iba na sankcie, ale na to, čo bude ďalej, keďže sankcie sú iba nástrojom politiky, aká bude naša ďalšia stratégia." 

EÚ si podľa ministrov želá mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, podporuje všetky diplomatické iniciatívy v tomto smere, najmä súčasné aktivity v takzvanom normandskom formáte, ale požaduje tiež dôraznejšie kroky zo strany šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej.

Intenzívne boje na východe Ukrajiny sa obnovili po tom, ako sa proruskí vzbúrenci pokúsili minulý týždeň dobyť letisko v Donecku. V pondelok obe znepriatelené strany vyhlásili, že kontrolujú tamojší zničený letiskový terminál. Dnes sa boje o areál obnovili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu