Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalý šéf separatistov Strelkov otvorene o Ukrajine: Vojnu som rozpútal ja, nie Putin!

Igor Strelkov
Igor Strelkov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - S otvorenou spoveďou o svojom podiele na rozpútaní vojny na východe Ukrajiny sa ruskému ultrakonzervatívnemu listu Zavtra zveril Igor Girkin-Strelkov, do konca augusta hlavný veliteľ vzbúreneckých síl Doneckej oblasti. Vo včerajšom vydaní denníka Strelkov uvádza, že zvrat vo vojnových udalostiach, ktoré koncom augusta zastavili ofenzívu ukrajinskej armády, zabezpečili dodávky z Ruska a prísun ruských posíl. Ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine označuje Strelkov termínom "dovolenkári".

"Vojnu som odštartoval ja: keby náš oddiel neprešiel hranice, všetko by skončilo," priznal v rozhovore Strelkov, ktorý sám seba označuje za profesionálneho agenta tajných služieb, nie vojenského veliteľa. Bývalý dlhoročný príslušník ruskej kontrarozviedky FSB a vojenskej rozviedky GRU pôsobil podľa svojho vyjadrenia v bojových operáciách v Bosne a v Podnestersku aj v oboch čečenských vojnách. Teraz žije v Moskve, pretože Kremľu sa znepáčil a z Donbasu bol svojimi veliteľmi odvolaný.

Strelkov tvrdí, že po marcovej ruskej anexii Krymského polostrova očakával rovnaký scenár aj v Donbase. Rusko-ukrajinskú hranicu prešiel so svojimi bojovníkmi hneď začiatkom apríla a organizoval okupácii ukrajinských vojenských a bezpečnostných objektov v Slavjansku. "Od začiatku som predpokladal krymský variant, bol by najlepší. Nikto neusiloval o Doneckú alebo Luhanskú republiku, všetci boli pre Rusko. Čakali sme, že príde ruská správa a vznikne ďalšia republika v rámci Ruska. Keď sme pochopili, že nás Rusko neprijme, boli sme v šoku," vyhlásil Strelkov.

Keby nebolo jeho oddielu, konflikt v Doneckej a Luhanskej oblasti by sa vraj nerozhorel. "Všetko by skončilo ako v Odese alebo Charkove. Bolo by niekoľko desiatok zabitých, spálených a zatknutých, ale tým by všetko skončilo. Kolotoč vojny, ktorá doteraz pokračuje, roztočil náš oddiel," priznal Strelkov. Na Ukrajinu vraj dorazil s oddielom 52 bojovníkov.

Po počiatočných úspechoch boli koncom augusta v dôsledku ukrajinskej ofenzívy pozície separatistov neudržateľné. "Dovolenkári" podľa Strelkova dorazili na prelome augusta a septembra. Bez ich pomoci by sa vzbúrenci neudržali, dochádzali im potraviny aj munícia. Po príchode posíl Strelkovove jednotky prerazili koridory k ruským hraniciam, aby zabezpečili zásobovacie trasy.

Septembrový útok separatistov na juh smerom k Mariupolu podľa Strelkova viedli sami "dovolenkári". Obsadili mesto Novoazovsk na pobreží Azovského mora, vstúpiť do Mariupol im ale Moskva zakázala. Z bojov potom boli odvolaní a front je vraj dodnes krehký.

Rusko prítomnosť svojich vojakov na Donbase opakovane popiera. Pripúšťa len, že na východe Ukrajiny môžu bojovať príslušníci ruských ozbrojených síl, ktorí sú na dovolenke. O ich počte Moskva odmieta špekulovať. Strelkov dal v septembri v Rusku dokopy "humanitárny" spolok, ktorý zásobuje povstaleckú armádu na Donbasu. Zimné uniformy má vraj polovica ozbrojencov práve od neho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu