Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Donecké letisko môže byť v demilitarizovanej zóne: Separatisti však musia zastaviť boje!

Ostreľovač striehne v okolí doneckého letiska
Ostreľovač striehne v okolí doneckého letiska (Zdroj: STA)

KYJEV - Donecké letisko a mesto Ščasťa môžu byť súčasťou demilitarizovanej zóny len v tom prípade, ak separatisti zastavia boje, oznámil dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko.

S návrhom na demilitarizáciu doneckého letiska a mesta Ščasťa, ktoré leží v Luhanskej oblasti, a umožnenie prístupu do týchto zón pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), prišiel Denis Pušilin, jeden z vodcov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

"Keď si militanti urobia svoju domácu úlohu, splnia prvé ustanovenie minských dohôd a zastavia boje, budeme schopní diskutovať o plnení ďalších ustanovení tejto dohody," reagoval Lysenko, ktorého citovala agentúra Interfax-Ukrajina.

Podľa agentúry Ukrinform Lysenko taktiež informoval, že proruskí separatisti neznižujú intenzitu ostreľovania a snažia sa obsadiť väčšie časti ukrajinského územia. Konkretizoval, že ostreľujú pozície vládnych síl v mestách Doneck, Debaľcevo, Luhansk a Mariupol a v oblasti cesty Bachmutka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu