Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Boje v Donecku sa vyostrujú: OBSE sa obáva tankov na území separatistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

DONECK - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je veľmi znepokojená prítomnosťou tankov na územiach kontrolovaných proruskými separatistami na východnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie OBSE. Pozorovatelia OBSE na Ukrajine uviedli, že v sobotu zaznamenali kolóny tankov a ťažkých zbraní pri mestách Doneck a Makijivka. Potvrdili tak skoršie informácie Kyjeva a novinárov prítomných v oblasti.

Ukrajinská armáda už v piatok informovala o tom, že hranicu medzi Ruskom a východnou Ukrajinou prešla o deň skôr kolóna s 32 tankami, 16 húfnicovými systémy a triadsiatimi nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi. Túto informáciu však zatiaľ nepotvrdilo NATO ani Spojené štáty.

Prítomnosť novej bojovej techniky ale potvrdili aj pozorovatelia monitorovacej misie OBSE. Vo svojej sobotňajšej správe uviedli, že na území takzvanej Doneckej ľudovej republiky videli kolóny tankov a ťažkých zbraní. Detailne popísali, že pred druhou hodinou popoludní miestneho času zbadali na východnom predmestí mesta Makijivka, ktoré leží 25 kilometrov od Donecku, konvoj viac ako 40 nákladných automobilov a cisterien vezúcich palivo. Automobily sa vraj pohybovali západným smerom po diaľnici H-21.

V konvoji bolo 19 vozidiel typu Kamaz bez akéhokoľvek označenia, na každom z nich húfnice a niekoľko mužov v zelených uniformách tiež neoznačených. V čele celej kolóny potom išlo obrnené vozidlo BTR s plachtou zakrývajúci strieľňu.

Po tretej hodine popoludní potom pozorovatelia zaznamenali na križovatke asi sedem kilometrov od centra Donecku ďalší konvoj tvorený deviatimi tankami, pohyboval sa takisto západným smerom. Išlo o štyri bojové tanky typu T-72 a päť typu T-64, všetky boli neoznačené.

Moskva vytrvalo popiera akúkoľvek angažovanosť v ukrajinskom konflikte. Ukrajinská vláda a rebeli sa 5. septembra v Minsku dohodli na prímerí, ktoré však takmer každý deň porušujú incidenty aj boje o donecké letisko. Situácia sa ešte zhoršila po voľbách povstaleckého vedenia, ktoré Kyjev a Západ odmietajú uznať. Boje na východe Ukrajiny si podľa OSN vyžiadali viac ako 4000 mŕtvych, a to prevažne civilistov.

V noci na dnes sa boje v Donecku opäť vyhrotili. V centre mesta sa okolo druhej druhej hodiny ráno miestneho času (1:00 SEČ) začala ozývať veľmi silná delostrelecká paľba, ktorá pokračovala najmenej dve hodiny. Išlo vôbec o najintenzívnejšie boje od uzavretia prímeria na začiatku septembra, uviedla agentúra AFP s tým, že následky delostreleckej paľby nebolo možné vyhodnotiť vzhľadom k tomu, že separatisti vyhlásili v meste nočný zákaz vychádzania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu