Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rozruch v Moldavsku: Vojnoví veteráni sa pobili s ochrankármi separatistického vodcu

Jevgenij Ševčuk
Jevgenij Ševčuk (Zdroj: YouTube)

KIŠIŇOV - Skupina vojnových veteránov sa v pondelok na letisku v moldavskej metropole Kišiňov dostala do potýčky s príslušníkmi ochranky proruského separatistického vodcu Jevgenija Ševčuka, ktorý sa chystal odletieť do Moskvy. Informovala o tom agentúra AP.

Približne 20 veteránov sa Ševčukovi - najvyššiemu predstaviteľovi medzinárodne neuznanej Podnesterskej moldavskej republiky - pokúsilo zabrániť v prístupe na letisko, v dôsledku čoho ich napadla jeho ochranka. Potýčku následne ukončili príslušníci ochrany letiska, ktorí zadržali niekoľkých Ševčukových ochrankárov. Údajne najmenenej jeden z nich na protestujúcich veteránov fyzicky zaútočil. 

K incidentu na kišiňovskom letisku došlo po tom, ako separatisti cez víkend zadržali niekoľkých moladvských politikov, ktorí pred parlamentnými voľbami naplánovanými na 30. novembra, organizovali v Podnestersku akcie spojené s predvolebnou kampaňou. 

Podnestersko, ležiace na východe Moldavska, vyhlásilo nezávislosť začiatkom roka 1992. Ústredná vláda v Kišiňove nad ním nemá prakticky žiadnu kontrolu, k čomu prispieva aj prítomnosť ruských "mierových síl". Podnestersko žiada o pripojenie k Rusku, zatiaľ čo moldavská vláda nalieha na Moskvu, aby z odštiepeneckej enklávy stiahla svojich približne 1500 vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu