Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ukrajina sa obáva ďalšieho veľkého stretu: K Donecku opäť mieria vojenské kolóny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Okolo východoukrajinského Donecka ďalej rastie napätie a obavy z prepuknutia veľkého stretu. Po víkendových správach o stále silnejších prestrelkách a vojenských konvojoch, vrátane diel a tankov, ktoré sa k tejto metropole proruských povstalcov schádzajú, dnes spravodajcovia agentúry AFP informujú, že tam mieria ďalšie kolóny. Kým Kyjev upozorňuje, že ide o ruské jednotky, povstalci tvrdia, že sú to ich zálohy.

AFP uvádza, že neďaleko Šachtarska na ceste k Donecku bolo dnes videných šesť tankov a dva obrnené transportéry. V Makijivke potom novinári zaznamenali konvoj 15 neoznačených kamiónov, z ktorých 14 tiahlo smerom na Doneck delá kalibru 122 milimetrov. Všetky vozidlá boli vraj zakryté plachtami, okrem jedného, na ktorého korbe bolo vidieť naskladané bedne s muníciou.
 
V samotnom Donecku sa paľba ozývala aj v noci na dnes. Agentúra Ukrinform napísala, že povstalci opäť ostreľovali z mínometov a diel pozície ukrajinských síl v oblasti letiska, o ktoré sa už týždne tvrdo bojuje bez ohľadu na prímerie a ktoré podľa Kyjeva naďalej kontroluje armáda. Podľa tlačového strediska armádnej operácie proti povstalcom boli cez noc ostreľované zvlášť intenzívne pozície vládnych síl pri meste Debalceve, ležiaceho severovýchodne od Donecka.
 
Situácia v oblastiach nazývaných proruskými separatistami Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika sa prudko zhoršila po referendách vzbúrencov, ktoré sa konalo 2. novembra. Hlasovanie, ktoré malo za podpory Moskvy potvrdiť "legitimitu" vodcov rebélie, spochybnilo dohodu o prímerí, ktorú na začiatku septembra uzavreli v Minsku predstavitelia Kyjeva a povstalcov s účasťou zástupcov Moskvy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
 
Ukrajinská vláda a Západ toto referendum neuznávajú, Moskva dala najavo, že ho "rešpektuje". Nová šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v nedeľu vyjadrila znepokojenie nad správami pozorovateľov OBSE o vojenských konvojoch prichádzajúcich na východ Ukrajiny. Vyzvala Moskvu, aby zo susednej krajiny stiahla svojich vojakov a zabránila príchodu ďalších posíl povstalcom z ruského územia. Podobne sa tiež v nedeľu vyjadril Biely dom, ktorý Rusko upozornil, že pomoc vzbúrencom predstavuje "do očí bijúce porušenie" dohody o prímerí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu