Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajinské mesto vyhlásilo smútok za vojakmi padlými pri Volnovache

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské mesto Volodymyr-Volynskyj, kde sa nachádza základňa jednotky, ktorej vojaci vo štvrtok zahynuli pri útoku separatistov vo Volnovache na východe krajiny, vyhlásilo smútok. Miestni obyvatelia usporiadali zbierku na nákup nepriestrelných viest a ďalších pomôcok na ochranu vojakov z miestnej posádky.

Miestny aktivista Konstantyn Zinkievič na svojej facebookovej stránke napísal, že obyvatelia sa veľmi obávajú o osud siedmich zranených, ktorých hospitalizovali v Donecku, a ďalších piatich, ktorí sú momentálne v nemocnici vo Volnovache. Ak lekári dovolia, v sobotu ich vrtuľníkmi prepravia na kliniky v bezpečnejších mestách, dodal Zinkievič.

K štvrtkovému útoku na ukrajinských vojakov pri meste Volnovacha v Doneckej oblasti sa prihlásil veliteľ separatistov s prezývkou Démon. Podľa agentúry AP si doteraz najkrvavejší útok separatistov na vládne jednotky vyžiadal 16 mŕtvych a vyše 30 zranených. Tvrdenia veliteľa sa však nepodarilo nezávisle overiť.

Pavel Gubarev, predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky, odmietol, že by jeho muži stáli za útokom. Obvinil z neho nacionalistov z Pravého sektora, ktorí podľa neho strieľali na vojakov preto, lebo odmietli útočiť na civilistov.

Vedúci Centra politických a vojenských štúdií Dmytro Tymčuk uviedol, že tragédia vo Volnovache spojila vojenské velenie krajiny, ktoré sa podľa neho začalo pripravovať protiúder pomerne veľkého rozsahu. 

"Vyhlásenie veliteľa generálneho štábu ukrajinskej armády (Mychajla Kucyna), že separatisti prekročili Rubikon, je len detailom", pripravovaná vojenská operácia už nebude "zbabraným štartom," uviedol Tymčuk.

Kucyn vo svojom vyhlásení k občanom Ukrajiny a príslušníkom ozbrojených síl uviedol, že vládne sily budú bojovať proti "všetkým zločineckým formáciám, proti každému, kto nezloží zbraň a nenechá krajinu žiť v pokoji". "Pravda je na našej strane. Máme zákonné právo brániť svoju vlasť - inú nemáme," zdôraznil. 

Na obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti sa obrátil s upozornením, že cesta, na ktorú sa ich regióny vydali, "je cestou nikam", "k ekonomickému úpadku a humanitárnej katastrofe". Ubezpečil, že všetci obyvatelia Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorí dobrovoľne zložia zbrane, vystúpia z ozbrojených oddielov a nespáchali závažné činy, budú amnestovaní a budú sa môcť vrátiť k obvyklému spôsobu života. 

Na politikov a podnikateľov regiónu apeloval, aby "ľudí umelo nerozdeľovali na rôzne strany barikád" a nesnažili si svojím konaním vo vypätej situácii vylepšovať svoj politický "rating".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu