Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Krvavé boje ruských separatistov a ukrajinských vojakov: O život prišlo najmenej 22 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

KARLIVKA - Ďalších najmenej päť mŕtvych si vyžiadali ozbrojené strety na východe Ukrajiny. Podľa korešpondenta agentúry AFP prišli v bojoch pri dedine Karlivka severovýchodne od Donecka o život štyria proruskí separatisti a jeden príslušník domobrany bojujúcej na strane ukrajinskej armády. Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili len pár dní pred prezidentskými voľbami, ktoré chcú Donecký a Luhanský región bojkotovať.

Podľa agentúry Reuters ozbrojení separatisti tiež prepadli v piatok konvoj proukrajinskej domobrany, pričom niekoľko jej príslušníkov utrpelo zranenia. "Separatisti zaútočili automatickými zbraňami a granátmi na náš prápor," povedal Semen Semenčenko, veliteľ proukrajinských milícií známych pod názvom Donbaský batalión. Najkrvavejší útok separatistov proti ukrajinskej armáde sa udial vo štvrtok a zahynulo pri ňom až 17 vojakov. Ďalší ukrajinský vojak prišiel v ten istý deň o život aj v susednej Luhanskej oblasti.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval vo štvrtok na okamžité zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Chce jej predložiť dôkazy, že Rusko sa eskaláciou ozbrojeného konfliktu snaží zmariť prezidentské voľby, ktoré sa budú konať už túto nedeľu.

Protiteroristická operácia na východe pokračuje, o život prišlo najmenej 22 ľudí

Životy dvoch ukrajinských vojakov a najmenej 20 proruských separatistov si za uplynulých 24 hodín vyžiadala protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny. Tlačové agentúry o tom dnes informoval vedúci tlačovej služby ATO Vladyslav Selezňov.

Zranených bolo sedem vládnych vojakov a najmenej 30 mužov na strane protivníka, spresnil Selezňov, podľa ktorého armáda, polícia a Národná garda v uplynulých dňoch podnikli niekoľko úspešných vojenských operácií, vrátane prekazenia pokusu o prebytie sa z obkľúčenia na severe Luhanskej oblasti, kde rovnako ako v Doneckej oblasti prebieha ATO.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že jeden z vodcov proruských separatistov a hovorca domobrany, Ostap Čornyj, informoval, že militanti z ukrajinského hnutia Pravý sektor zastrelili v Luhanskej oblasti 30 vojakov za to, že zložili zbrane a prebehli k miestnym obyvateľom. 

Ukrajinskí vojenskí činitelia sa k tejto informácii doteraz nevyjadrili. Podľa RIA Novosti to však potvrdil nemenovaný ukrajinský vojak, ktorý v noci nadnes predstúpil pred novinárov.

Situácia bola dnes mimoriadne napätá v Doneckej oblasti, kde sa časť dobrovoľníckeho pluku teritoriálnej obrany Doneckej oblasti, Donbas, stala v blízkosti dediny Karlivka terčom útoku zo zálohy. Proruská domobrana proti nim nasadila aj ostreľovačov. 

Velenie pluku kritizovalo veliteľov ukrajinskej armády, že dobrovoľníkom neprišli včas na pomoc. 

Kandidát na prezidentskú funkciu a jeden z lídrov radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš podľa agentúry UNIAN informoval, že dobrovoľníkom pomohli dostať sa z obkľúčenia ozbrojenci Pravého sektora. Niekoľko z nich však pritom prišlo o život alebo bolo zranených. Časť dobrovoľníkov údajne padla do zajatia.

Veliteľ pluku Donbas Semion Semiončenko okrem toho separatistom navrhol výmenu zajatcov a pohrozil terorom, ak sa jeho "ľuďom" niečo stane. 

Jeden z oddielov pluku Donbas vo štvrtok získal kontrolu nad najmenej tromi budovami okresných úradov a vlajku samozvanej Doneckej ľudovej republiky na nich zamenili za ukrajinskú modro-žltú zástavu.

V súvislosti s nedeľnými predčasnými voľbami dnes Ústredná volebná komisia informovala, že 20 z 34 obvodných volebných komisií v Luhanskej a Doneckej oblasti naďalej čiastočne alebo úplne ovládajú separatisti. Okrem vyhrážok členom volebných komisií alebo správcom budov, kde sa voľby majú konať, ukrajinské tlačové agentúry informovali aj o prípadoch, keď ozbrojenci ukradli volebné urny pripravené na hlasovanie alebo žiadajú zrušiť voľby. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu