Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Voľby na Ukrajine sú ohrozené, no Jaceňuk to nevzdáva: Zajtra ukážeme celému svetu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Nedeľňajšie predčasné prezidentské voľby sú ohrozené v najmenej polovici volebných obvodov na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti naďalej bránia prípravám na hlasovanie, konštatovala dnes agentúra AP.

Šéf oddelenia verejnej bezpečnosti na ministerstve vnútra Volodymyr Hryňak dnes pre agentúru AP uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti nepracuje 17 z 34 obvodných volebných komisií, pretože ich obsadili alebo zablokovali ozbrojení muži.

Ústredná volebná komisia pred časom deklarovala, že prezidentské voľby budú platné aj vtedy, ak sa hlasovanie na časti územia neuskutoční.

Proruskí separatisti kontrolujú časť východu a juhu Ukrajiny už niekoľko týždňov. Po tom, ako tam vyhlásili nezávislú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, pohrozili, že zabránia voľbám prezidenta Ukrajiny, keďže ide o hlasovanie týkajúce sa susedného, cudzieho štátu. 

Tento postoj zastávajú aj napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že je pripravený spolupracovať s víťazom volieb na Ukrajine.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že v noci nadnes sa cez hranice na východe Ukrajiny opäť pokúsilo ilegálne prejsť niekoľko ozbrojených skupín z Ruska. Rezort vyslovil podozrenie, že k tomu došlo za spoluúčasti ruských pohraničníkov.

Podľa ukrajinského MZV ide o ďalší z pokusov o zmarenie predčasných prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v nedeľu, ako aj o destabilizáciu situácie v tejto časti Ukrajiny a podporu proruských separatistov.

Napriek obavám o priebeh volieb šéf tajnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčeko v piatok na tlačovej konferencii v Kyjeve uviedol, že na deň hlasovania, nedeľu, nie sú naplánované žiadne bojové akcie v rámci vládnej protiteroristickej operácie (ATO). Nalyvajčenko dodal, že vládne sily sú pripravené zabezpečiť hladký a pokojný priebeh hlasovania. Tlačová služba ukrajinskej vlády dnes oznámila, že okrem polície sa o bezpečnosť voličov budú v nedeľu starať aj oddiely ministerstva pre mimoriadne situácie.

Rusko bude rešpektovať vôľu ukrajinských voličov, vyhlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko bude rešpektovať vôľu ukrajinských občanov vyjadrenú v nedeľňajších predčasných prezidentských voľbách.

Potvrdil, že Rusko bude po voľbách spolupracovať s novým ukrajinským vedením vytvoreným na základe týchto volieb. 

Na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktoré sa konalo v rámci ekonomického fóra v Petrohrade, však upozornil, že Ukrajine hrozia dva scenáre, ktoré môžu viesť k vyostreniu politického boja v krajine. 

Vysvetlil, že zvolený prezident by mohol byť buď len "prechodnou figúrou", alebo by naopak mohlo dôjsť aj k tomu, že by vo svojich rukách sústredil veľké právomoci. "Jeden i druhý variant bude spojený s vyostrením politického boja vo vnútri krajiny," upozornil Putin.

Ruský prezident zopakoval svoj dávnejšie prezentovaný názor, že by bolo logickejšie usporiadať na Ukrajine najprv referendum o novej ústave a na jej základe potom vykonať prezidentské voľby. Ubezpečil však, že "budeme rešpektovať voľbu ukrajinského ľudu a budeme pracovať s formujúcimi sa mocenskými orgánmi (Ukrajiny)".

Zopakoval aj to, že zbavenie Viktora Janukovyča funkcie prezidenta Ukrajiny nebolo v súlade s ústavou. Uviedol však, že Rusko je napriek tomu pripravené spolupracovať s novým vedením krajiny. 

Zajtra ukážeme celému svetu, že nás nemožno zastrašiť, tvrdí Jaceňuk

Dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyzval dnes obyvateľov krajiny, aby sa zúčastnili na nedeľňajších prezidentských voľbách. Čisté a spravodlivé voľby budú podľa neho triumfom nad ruskou agresiou.

Premiér v dnešnom vyhlásení Ukrajincom povedal, že hlasovať je ich povinnosťou - za budúcnosť ich detí. Obyvateľov východných oblastí kontrolovaných vzbúrencami ubezpečil, že ich "gangstri nebudú terorizovať" už dlho, informovala agentúra Reuters.

"Zajtra ukážeme celému svetu, ale predovšetkým samým sebe, že nás nemožno zastrašiť," vyhlásil Jaceňuk.

Na Ukrajine už platí predvolebné moratórium, v Kyjeve sa modlili za mier

Na Ukrajine sa dnes o polnoci miestneho času skončila kampaň pred predčasnými prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v nedeľu. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Od dnešnej polnoci je tak na Ukrajine zakázaná akákoľvek forma propagácie niektorého z 21 kandidátov volieb, mítingy a iné stretnutia s voličmi, ako aj distribúcia predvolebných letákov. 

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) zaregistrovala do prezidentských volieb spolu 23 kandidátov, dvaja - Oleh Carjov a Natalija Korolevská - sa medzičasom kandidatúry vzdali. 

Ďalší tak urobili po termíne (po 1. máji), takže oficiálne sú naďalej kandidátmi a ich mená budú aj na hlasovacích lístkoch - okrem Vasyla Cuška, ktorý sa boja vzdal vo štvrtok, ide o kandidáta Komunistickej strany Ukrajiny Petra Symonenka, Oleksandra Klymenka (Ukrajinská ľudová strana) a Zorjana Škirjaka (nezávislý).

Favoritom volieb je oligarcha Petro Porošenko. Na druhom mieste by podľa prieskumov mala skončiť Julija Tymošenková.

Niektoré prieskumy naznačujú, že podnikateľ a politik Porošenko by mohol v nedeľu získať nadpolovičnú väčšinu hlasov potrebnú na víťazstvo už v prvom kole. V opačnom prípade by sa 15. júna konalo druhé kolo prezidentských volieb.

Ukrajinská politická elita i radoví občania sa dnes v kyjevskom Chráme sv. Sofie zúčastnili na modlitbe za mier. 

Ako uviedol patriarcha Filaret, prítomní sa modlili za "spravodlivý mier na Ukrajine, za zachovanie jej jednoty a nezávislosti na celom jej území a za ukončenie zasahovania Ruska do ukrajinských vnútorných záležitostí".

Ukrajinské tlačové agentúry upozornili, že na modlitebnom zhromaždení sa nezúčastnili predstavitelia pravoslávnej cirkvi Moskovského patriarchátu. "Očividne sa nechcú s nami modliť za Ukrajinu, proti agresorovi," vyhlásil Filaret.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu