Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusi zadržali pravicových extrémistov: Plánovali teroristický útok na Kryme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: cdn1.img22.ria.ru)

MOSKVA – Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala štyroch mužov, ktorí sú podľa nej členmi ukrajinského nacionalistického zoskupenia Pravý sektor. Podozrieva ich z pripravovania bombových útokov na Kryme. Všetci to popreli, informovala dnes agentúra Reuters.

FSB vo vyhlásení uviedla, že zadržaných podozrieva z účasti na príprave aprílových podpaľačských útokoch na Kryme, ktorý Rusko zabralo v marci Ukrajine. Podľa FSB patria do skupiny, ktorá plánovala spáchať začiatkom mája dva bombové útoky počas osláv ukončenia druhej svetovej vojny na Kryme. Útoky sa nekonali, polícia však pri domovej prehliadke u zadržaných objavila výbušniny a zbrane.

Pravý sektor zohral úlohu v protestoch, ktoré vo februári zvrhli proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, a je častým cieľom rôznych obvinení zo strany ruských orgánov a médií. Vedenie Pravého sektora v Kyjeve preveruje, či zadržaná štvorica mala so zoskupením niečo spoločné. Tvrdenie o účasti Pravého sektora na útokoch označilo za "do očí bijúcu lož". "Pravý sektor pôsobí v súlade s ukrajinským právom," uviedol jeho hovorca Artem Skoropadskij. "Pravý sektor nikdy neplánoval ani neplánuje a nikdy nebude plánovať teroristické činy," vyhlásil. Obvinenia nazval propagandou a provokáciou zo strany FSB, ktorá je nástupkyňou tajnej služby KGB z čias Sovietskeho zväzu.

Podľa tlačovej agentúry ITAR-TASS vyšetruje FSB plánované útoky v mestách Simferopol, Sevastopol a Jalta, ktorých cieľmi mali byť okrem iného železničné mosty a elektrické vedenia. Prvý kanál ruskej štátnej televízia ukázal na záberoch FSB troch zo štyroch zadržaných s tým, že boli prevezení do predbežnej väzby v moskovskej väznici Lefortovo, informovala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu