Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nekompromisný Jaceňuk: Obvinil Rusko z vojenského napadnutia Ukrajiny

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN Rusko z "vojenského napadnutia" Ukrajiny, ktoré "nemá žiaden dôvod ani opodstatnenie" a je neprijateľné.

Dočasný ukrajinský premiér vyjadril pred BR OSN presvedčenie, že Rusi nechcú vojnu.  Vyzval preto ruských lídrov, aby dbali na želania svojho ľudu a vrátili sa k dialógu s Ukrajinou.

"Ak začneme s Ruskom skutočné rozhovory, som presvedčený, že môžeme byť skutočnými partnermi," uviedol Jaceňuk, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Premiér Jaceňuk ďalej povedal, že Ukrajina sa po rozpade Sovietskeho zväzu vzdala v roku 1994 tretieho najväčšieho jadrového arzenálu na svete - výmenou za záruky, že bude nezávislá a že sa zachová jej územná celistvosť.

Po nedávnych krokoch Ruska však "bude ťažké kohokoľvek na zemeguli presvedčiť, aby nevlastnil jadrové zbrane", upozornil Jaceňuk.

Ruskí vojaci dostali nedávno pod kontrolu ukrajinský Krymský polostrov, kde budú voliči v nedeľu 16. marca rozhodovať, či sa odtrhnú od Ukrajiny a stanú sa súčasťou Ruska.

Nový ukrajinská vláda v Kyjeve a Západ odsúdili toto referendum a označujú ho za protiústavné. Jeho pravdepodobný výsledok bude porušením nezávislosti Ukrajiny a jej územnej celistvosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu