Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jaceňuk: Ukrajina skonfiškuje všetky nezákonne držané zbrane

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina odzbrojí všetky nelegálne ozbrojené formácie bez ohľadu na ich zámery, vyhlásil dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Uvádza sa to v jeho dnešnom vyhlásení k občanom juhu a východu Ukrajiny, ktoré sa objavilo aj na webovej stránke ukrajinskej vlády.

Cieľom konfiškácie všetkých nezákonne držaných zbraní je stabilizovať situáciu v krajine. Jaceňuk zdôraznil, že sa vzťahuje na všetky ozbrojené skupiny bez ohľadu na ich ciele. 

"Nijaké zásluhy nemôžu byť zámienkou na nezákonné držanie zbraní," upozornil. Tých, ktorí chcú brániť Ukrajinu so zbraňou v ruke, vyzval, aby sa stali príslušníkmi Národnej gardy alebo vstúpili do ozbrojených síl, ktoré vyhlásili čiastočnú mobilizáciu.

Obyvateľov južných a východných oblastí Ukrajiny Jaceňuk informoval, že 21. marca bude podpísaná politická časť asociačnej zmluvy s EÚ. 

Uviedol tiež, že vláda pripravuje posilnenie právomocí regiónov s cieľom decentralizácie moci. 

Informoval súčasne, že dočasný prezident Oleksandr Turčynov rozhodol ponechať v platnosti jazykový zákon, na základe ktorého má ruština v oblastiach s rusky hovoriacim obyvateľstvom de iure štatút regionálneho, ale de facto oficiálneho jazyka - ako ukrajinčina. 

Dodal, že jeho manželka hovorí prevažne po rusky a "podobne ako aj milióny ďalších ľudí nepotrebuje ochranu zo strany Kremľa".

Ukrajinský premiér prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, pre zlepšenie v súčasnosti "katastrofálne zhoršených vzťahov" s Ruskom, za čo Ukrajina "nenesie vinu".

Zdôraznil, že vstup Ukrajiny do NATO momentálne nie je aktuálny. Dodal, že krajinu bude brániť "silná, moderná ukrajinská armáda".

Občanom pripomenul, že 25. mája budú mať jedinečnú príležitosť vyjadriť svoj názor na smerovanie krajiny v prezidentských voľbách. 

Dodal, že parlamentno-prezidentská forma výkonu moci, ku ktorej sa Ukrajina koncom februára vrátila, dáva možnosť zosúladiť záujmy všetkých regiónov. Uviedol, že právomoci regiónov sa ešte viac posilnia vo voľbách do miestnych samospráv na budúci rok. 

V tejto súvislosti vyhlásil, že je proti súdnemu zákazu Strany regiónov. Dodal však, že pôsobenie akejkoľvek politickej strany v krajine môžu vo voľbách "zakázať" samotní voliči prostredníctvom hlasovania.   

Jaceňuk uviedol, že naňho veľký dojem robí počet po rusky i po ukrajinsky hovoriacich vlastencov, ktorí vystupujú za jednotnú Ukrajinu.

Vyzval všetkých občanov, aby zachovali pokoj a svoje názory prejavovali pokojne a v súlade so zákonom. Uviedol, že z chýb z rokov 2005-14 boli vyvodené závery a "už nikto nikomu nebude vnucovať svoje hodnoty. 

"Každý z nás však musí trpezlivo a tolerantne akceptovať fakt, že okolo nás žijú milióny ľudí, ktorí z rôznych dôvodov rozmýšľajú inak ako my," upozornil. "Rôznorodosť nie je naším nedostatkom, ale naším bohatstvom. A všetkých nás spája Ukrajina," dodal ukrajinský premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu