Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nedôvera medzi Ruskom a USA sa vyhrocuje: Obe krajiny vyslali bojové lietadlá!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

NEW YORK/MOSKVA - Moskva vyslala šesť stíhačiek Su-27 a tri nákladné lietadlá do Bieloruska, aby sa podieľali na strážení západných hraníc tohto ruského spojenca. Oznámil to spravodajský server newsru.com s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v stredu avizoval, že požiada Moskvu o letecké posily vzhľadom na cvičenie Severoatlantickej aliancie blízko bieloruských hraníc.

"Po zavŕšení všetkých potrebných príprav sa posádky ruských stíhačiek zapoja do spoločnej bojovej služby s bieloruskými kolegami s cieľom uskutočňovať vzdušný prieskum a zabezpečovať ochranu a obranu vzdušného priestranstva zväzového súštatia," uviedlo ruské ministerstvo a pohrozilo, že odpovie "adekvátnymi protiopatreniami" na ďalšiu koncentráciu vojsk v štátoch susediacich s bieloruským spojencom.

Podľa poľskej spravodajskej televízie TVN 24 dorazili ruské stíhačky na bieloruskú základňu Bobrujsk, ležiacu asi 130 kilometrov juhovýchodne od Minsku, prakticky súčasne so štvrtkovým príletom prvej šestice amerických stíhačiek F - 16 na poľskú základňu Lask, kde sa majú zapojiť do spoločného cvičenia s Poliakmi. Tí manévre s Američanmi v tejto dobe chápu ako spojeneckú podporu počas ukrajinskej krízy.

Do Poľska má doraziť celkom 12 amerických stíhačiek F - 16 - a aj Minsk požiadal Moskvu o 12 ruských stíhačiek ako dodatočnú posilu.

Rusko a Bielorusko sa v minulosti dohovorili na vytvorení spoločného štátu, ale fakticky na tejto ceste doteraz príliš nepostúpili. Avšak oba štáty uzavreli spojeneckú zmluvu a tiež sa dohodli na spoločnej protivzdušnej obrane, takže Moskva využíva bieloruský radar včasnej výstrahy.

Jaceňuk a Bezpečnostná rada OSN

Jaceňuk povedal Bezpečnostnej rade OSN, že jeho krajina je bezdôvodne obeťou ruskej agresie a držal pritom kópiu Charty OSN s cieľom zdôrazniť, že Moskva ju ako aj niekoľko ďalších medzinárodných dohôd porušuje.

Napriek tomu vyjadril presvedčenie, že "je tu stále šanca na vyriešenie konfliktu mierovou cestou" a vyzval Moskvu, aby sa zapojila do priamych rokovaní. Čurkin na ponuku priamych rokovaní nereagoval a tvrdil, že je to Kyjev, čo "rozdeľuje krajinu na dve časti", nie Moskva. Referendum pritom označil za odpoveď na "právne vákuum" na Ukrajine.

Spojené štáty v tejto súvislosti predložili vo štvrtok návrh rezolúcie, ktoré by vyhlásilo plánované nedeľné referendum na Kryme za nelegálne. Rusko už vyhlásilo, že návrh bude vetovať, uviedli diplomati z rady.

Násilné zrážky, ktoré v približne rovnakom čase prepukli vo východoukrajinskom meste Doneck, majú minimálne jednu obeť a viacerí ľudia skončili v nemocnici. Podľa informácií portálu ruskej televízie RT sa do potýčok dostali stovky účastníkov dvoch demonštrácií - proruskí zástancovia autonómie východnej Ukrajiny a prívrženci vlády v Kyjeve.

Išlo o najhoršie násilie od pádu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča 22. februára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu