Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Jaceňuk prisľúbil rozšírenie právomocí Autonómnej republiky Krym

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV/VARŠAVA - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v noci nadnes na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku prisľúbil rozšírenie právomocí Autonómnej republiky Krym (ARK).

Zopakoval, že Krym zostane neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny a v súvislosti s nedeľňajším plebiscitom o štatúte Krymského polostrova uviedol, že Kyjev "nikdy neuzná nijaké umelo naplánované referendum". 

Podľa agentúry UNIAN Jaceňuk v príhovore spresnil, že jeho vláda má v pláne viesť na pôde ukrajinského parlamentu a v súlade s ústavou celoštátny dialóg o rozšírení právomocí ARK. Dodal, že vláda bude chrániť na Ukrajine "každú menšinu, bez ohľadu na vierovyznanie či jazyk".

Jaceňuk je aj naďalej presvedčený, že Rusko "je pripravené viesť dialóg s Ukrajinou" a urovnať "tento tragický konflikt" mierovou cestou, a to nielen v záujme dvojstranných vzťahov, ale aj vzťahov v celej Európe. Vyzval Rusko na odsun jeho vojsk z Krymu a začatie reálnych rokovaní o urovnaní konfliktu, ktorý podľa jeho názoru presahuje hranice regiónu.

Aktivity Ruska na Kryme sú podľa slov poľského prezidenta Bronislawa Komorowského pre televíziu TVN24 prejavom slabosti Kremľa, ktorý sa nedokáže zmieriť so stratou vplyvu na Ukrajine a jej voľbou v prospech prozápadného kurzu. Podľa Komorowského sa Krym v prípade, že si ho "prisvojí" Rusko, stane ďalším "kvázištátom", podobne ako aj Podnestersko.

Rast popularity ruského prezidenta Vladimira Putina v Rusku Komorowski vysvetlil nadšením veľkej časti ruskej spoločnosti "zo závanu veľkého impéria". 

"Otázkou je, ako dlho to ešte bude trvať? Im (ruským občanom) sa nebude páčiť, keď dôjde k udalostiam, ktoré Rusko zaženú do kúta. Nikto nemá rád izoláciu," povedal Komorowski podľa agentúry Ukrinform.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu