Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Amnestia je motiváciou pre väzňov: Najviac pristupujú k urnám v prezidentských voľbách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zo všetkých typov volieb je najvyššia účasť v slovenských väzniciach práve na voľbách prezidentských - v roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky bola účasť väznených osôb až 58,64 percenta.

Väzňov na rozdiel od volieb do parlamentu, do Európskeho parlamentu a iných motivuje najmä vidina možnej prezidentskej amnestie, domnievajú sa sociológovia a psychológovia. 

"Predpokladám, že takmer každý si spojí vysokú volebnú účasť väzňov v prezidentských voľbách s nádejou na amnestiu, respektíve široký rozsah amnestie. Nepochybne - realita amnestie môže byť v tomto prípade veľmi konkrétnym a praktickým dôvodom pre uplatnenie práva voliť. Na druhej strane by som nepodceňovala atraktivitu voľby prezidenta v situácii straty osobnej slobody ani z istých 'romanticko-personálnych' dôvodov. Volí sa jeden muž, osobnosť, s ktorou sa dá stotožniť, ktorej vlastnosti i dosah je možné si idealizovať," domnieva sa sociologička Sylvia Porubänová.

"Možnosť voliť znamená pre väzňov všeobecne bližší kontakt s vonkajším svetom, so svetom mimo väzenia. Voľba prezidenta má však navyše príťažlivosť v tom, že je to voľba konkrétneho jednotlivca, ktorý má právomoc amnestie. Pre nich je to v podstate posledná nádej, ako môžu zmeniť svoju aktuálnu situáciu. Touto voľbou nemajú čo stratiť, môžu iba získať, na rozdiel od iných volieb, kde možnosť niečo po voľbách získať nemajú," uviedol psychológ Miloš Poštek.

Na rozdiel od iných typov volieb je teda účasť na prezidentských voľbách v slovenských väzeniach značne vysoká. Napríklad v roku 2009 v prvom kole voľby prezidenta SR bola účasť väznených osôb 58,64 percenta a v druhom kole až 59,36 percenta. 

Na strane druhej vo voľbách do Národnej rady SR v roku 2012 zaznamenali 8,29-percentnú účasť obvinených a odsúdených a volebné právo vo voľbách Európskeho parlamentu v roku 2009 využilo len 2,88 percenta väzňov, ktorí boli oprávnení voliť.

Právo voliť hlavu štátu v sobotu 15. marca má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR.

Prekážka voliť nastane však pri právoplatne odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1447 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8592 odsúdených. 

Za spáchanie obzvlášť závažného zločinu v súčasnosti vykonáva trest odňatia slobody viac ako 1300 odsúdených. Informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu