Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Polícia je pripravená zabezpečiť poriadok počas volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia je pripravená zabezpečiť pokojný priebeh sobotňajších prezidentských volieb. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Zvýšený počet policajných hliadok bude v okolí volebných miestností, sídiel okrskových a obvodných volebných komisií i Ústrednej volebnej komisie.

"Prijali sme opatrenia na zabezpečenie nerušenej prípravy a priebehu voľby prezidenta SR zamerané najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku" uviedla Baloghová. Osobitnú pozornosť bude polícia venovať prípadom kupovania hlasov a preverí každý jeden podnet od občanov.

Polícia zároveň upozorňuje občanov, že kto inému násilím alebo hrozbou násilia či ľsťou bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách, sa dopúšťa trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb.

Za to mu hrozí trest šesť mesiacov až tri roky väzenia. Jednotlivec, ktorý priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok tomu, kto má právo voliť, aby volil alebo hlasoval určitým spôsobom, alebo naopak, nevolil či nehlasoval určitým spôsobom alebo vôbec, prípadne sa na voľbách nezúčastnil, sa dopúšťa volebnej korupcie. Trest za to hrozí až do výšky dvoch rokov väzenia. Trestné stíhanie a ročné väzenie hrozí aj tomu, kto úplatok prijme pre seba alebo inú osobu, žiada alebo si úplatok dá sľúbiť.

Polícia zároveň vyzýva občanov, aby svoje poznatky o činnostiach, ktoré môžu narušiť priebeh volieb, bezodkladne oznámili na najbližší útvar policajného zboru, prípadne na bezplatné telefónne číslo 158.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu