Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ROZHOVOR s novým slovenským rekordmanom: Obrovský úspech Michala na brutálnych pretekoch!

Michal prišiel k behu takmer náhodou, o to s väčšou vervou sa však tejto disciplíny chytil. Zobraziť galériu (4)
Michal prišiel k behu takmer náhodou, o to s väčšou vervou sa však tejto disciplíny chytil. (Zdroj: Archív Michala Masníka)

LONDÝN/TRENČÍN – Námaha, akú si málokto z nás vie predstaviť, no pre Michala Masníka je behanie 24-hodinových pretekov skutočným šťastím. Svoju snahu, motiváciu a tvrdé tréningy pretavil do fenomenálneho víťazstva pretekov v britskom Crawley, ktoré vyhral ako prvý Slovák vôbec. Vo svojej vekovej kategórii vytvoril nový slovenský rekord!

Väčšina rodičov pre svoje deti vyberie záujmové krúžky z oblasti hudby alebo športu. Málokto môže povedať, že sa vďaka jednému dostal k druhému. Michal Masník (32) sa učil hre na bicie od Angela Kellyho, speváka kedysi megapopulárnej kapely The Kelly Family. Práve vďaka zvyšujúcim sa nárokom na jeho kondičku v súvislosti s hrou na bicie začal behať.

Michal prišiel k behu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archív Michala Masníka)

„Behaniu som sa ako tínedžer venoval len veľmi sporadicky, úprimne som ho nemal rád a maximálne som vybiehal možno na 30 minút v letných mesiacoch pre zlepšenie kondície. Na strednej škole som sa zásadne vyhýbal vtedajším 12-minútovkám, čo sa behávali na dráhe a keď už som musel ísť na stredoškolské hry, tak som vždy volil 100m šprint, aby bolo rýchlo po tom,“ priznáva Michal.

Kondička vďaka hudbe

Všetko sa však zmenilo v roku 2010: „Priviedla ma k tomu hudba, respektíve naša vlastná kapela The Glass Hearts. Naše skúšky pred štúdiovou prácou alebo pred koncertmi trvali väčšinou cez 3 hodiny a aby som bol schopný udýchať prevažne rýchle tempá našej tvorby, potreboval som nevyhnutne zlepšiť svoju kondíciu. Kapela ma tlačila do behania, tak som začal pomalými, možno 15-20 minútovými výklusmi v lokálnom parku.“

„Dodnes neviem vysvetliť, ako je to možné, ale behom troch mesiacov sa z mojej neobľúbenej činnosti stala moja nová závislosť. Zistil som, čo som predtým o sebe nikdy nevedel, a to, že moje telo sa dokáže veľmi dobre vysporiadať s dlhšími vzdialenosťami. Po prvom polroku som si jedného dňa o štvrtej ráno zo zvedavosti privstal a zabehol svojich prvých 50 km, len tak v kruhoch okolo sídliska. Trvalo mi to vtedy necelých 5 hodín a zmenilo to úplne všetko,“ šokuje rodák z Trenčína.

Michal prišiel k behu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archív Michala Masníka)

Prvé preteky

Čoskoro, po pravidelných a tvrdých tréningoch, zabehol svoje prvé 24-hodinové preteky. V londýnskych pretekoch Sri Chinmoya obsadil celkové štvrté miesto, vo svojej kategórii od 23 do 34 rokov skončil dokonca prvý. Zabehol neuveriteľných 205,731 kilometra! Tento rok sa druhýkrát postavil na štart v Crawley, „skúsenejší a lepšie pripravený“ a v 12-hodinových pretekoch zabehol 134,510 kilometra, čím sa stal celkovým víťazom a novým slovenským rekordérom vo svojej vekovej kategórii.

„V historických slovenských tabuľkách v 12-hodinovke na dráhe sú momentálne predo mnou len dvojnásobný majster Európy, pán Ľubomír Hrmo, a Ivan Macaj. Veľmi ma teší, že sa mi podarilo znovu k nim o trochu viac priblížiť a strašne ma to ženie vpred. Sú to úžasní bežci a spolu so Slavomírom Lindvaiom moje slovenské bežecké vzory, ktorým by som sa chcel podobať,“ hovorí Michal pyšne o slovenských úspechoch.

Neuveriteľné víťazstvo

Preteky v Crawley pritom boli podľa jeho vlastných slov veľmi náročné: „Bežalo sa v sobotu druhého apríla na 400-metrovej certifikovanej dráhe športového komplexu K2, a to od siedmej ráno do siedmej večer. Od dvanástej až do štvrtej sme bežali na priamom slnku, niektorí atléti bojovali s úpalom, dokonca vracali mimo trate, a od piatej hodiny sa zase naopak spustil silný studený dážď.“

Michal prišiel k behu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Archív Michala Masníka)

Prvých pár hodín sa absolvent City University držal na druhom mieste, potom prevzal vedenia a udržal si ho až dokonca. Má pred sebou napriek tomu ešte veľký kus práce, aby si splnil svoje sny: „Ten najväčší ciel by bol prekonanie súčasného slovenského rekordu na 24 hodín môjho veľkého vzoru, pána Ľubomíra Hrma (270,337 km) a dosiahnuť hranicu 1000 kilometrov v šesťdňových pretekoch. Samozrejme, tiež by som rád reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta na 24-hodín a na legendárnych gréckych cestných pretekoch Spartathlon.“

Michal je veľmi optimistický človek, vraví, že pokiaľ je človek zdravý a motivovaný, dokáže čokoľvek. „Najbližšie 24-hodinové preteky ma čakajú opäť v septembri na dráhe v Londýnskom Tooting Bec a pokúsim sa vybojovať podobný slovenský úspech ako teraz na 12-hodinovke v Crawley,“ dúfa Michal. Nám neostáva nič iné, ako mu zagratulovať a popriať veľa šťastia.

Viac o téme: BehMichal Masník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu