Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovák vytvoril nový rekord: O svojom mimoriadnom športovom nadaní dlhé roky netušil

Michal Masník Zobraziť galériu (6)
Michal Masník (Zdroj: Archív Michala Masníka)

BRATISLAVA/CRAWLEY - Vytrvalostný bežec Michal Masník, o ktorom sme na Topkách písali minulý rok, žne opäť úspechy – v Británii aj doma na Slovensku. Po dlhšej odmlke kvôli zraneniu sa mu podarilo vyhrať niekoľko náročných súťaží a prelomiť nový rekord. Paradoxom je, že sa v minulosti behu venovať vôbec nechcel.

Pretekár Michal Masník patrí medzi tých, ktorí sa o svojom športovom nadaní dozvedeli celkom náhodou. Behu sa začal venovať kvôli hudbe, aby ako bubeník získal lepšiu fyzickú kondíciu. Topkám sa v minulosti zdôveril, že beh nikdy predtým nemal rád a snažil sa mu vyhýbať. Potom však zistil, že zdedil presne to, čo odborníci nazývajú „športový bežecký gén“. Môže bežať od rána do večera a jeho telo sa so záťažou dokáže bez problémov vyrovnať.

Ľubo našiel tréningový denník z roku 1977 na FOTO: Dnes by športovca tromfol len málokto

Minulý rok vyhral 12-hodinové preteky v britskom meste Crawley ako prvý Slovák vôbec a vo svojej vekovej kategórii sa postaral o nový slovenský rekord na 134,510 kilometra. Tento rok bežcovi priniesol ďalšie rekordy. Podarilo sa mu vyhrať dva 12-hodinové závody po sebe. V apríli znova získal zlato na prestížnom britskom 12-hodinovom ultrafeste v Crawley: „Tentoraz som v Británii nepokoril žiadny nový rekord, ale vzhľadom na to, že to bol veľmi náročný chladný nočný pretek (bežalo sa od ôsmej večera do ôsmej rána pri troch stupňoch Celzia), som s výkonom pomerne spokojný,“ vyjadril sa bežec po britskom závode.

Slovák vytvoril nový rekord:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív Michala Masníka)

Masník vyhral britský ultrafest druhýkrát.
Zobraziť galériu (6)
Masník vyhral britský ultrafest druhýkrát.  (Zdroj: Archív Michala Masníka)

Napokon sa ale Masník predsa len vrátil do formy vo veľkom štýle a podarilo sa mu vybojovať ďalší rekord, na domácej scéne. V máji športovec zahviezdil v Nitre na pretekoch Sri Chinmoy, kde po 12 hodinách výkonu vytvoril nový traťový rekord, keď zabehol 144,499 kilometra. Zároveň prevzal žezlo nového majstra Slovenska na 100 kilometrov. „Podmienky boli takmer ideálne, ráno mierne polooblačno, čo umožňovalo rýchly štart. Teplota sa potom cez obed vyšplhala na okolo 22 stupňov Celzia, ale väčšina trasy viedla v tieni a nespôsobovala výrazné problémy spojené s únavou na priamom slnku,“ objasnil.

Slovák vytvoril nový rekord:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív Michala Masníka)

Počas celého preteku v Nitre sa športovec držal svojho plánovaného tempa a s bežcami vlastne ani nesúťažil. O to viac ho víťazstvo potešilo. Celú trasu zabehol za 8 hodín, 6 minút a 19 sekúnd. „Dvadsiateho druhého júla sa pokúsim v Kladne v rámci 24-hodinového Sri Chinmoy preteku zabehnúť svoje maximum na sto míľ (aktuálne je to 15 hodín, 5 minút a 24 sekúnd), a zároveň sa priblížiť k aktuálnemu slovenskému rekordu na 12 hodín, od ktorého ma delí už len pár kilometrov,“ dodal Masník, ktorého už tento rok netrápia žiadne zranenia a pokúsi sa prekonať svoje osobné maximum.

Nový slovenský rekordman na 100 kilometrov.
Zobraziť galériu (6)
Nový slovenský rekordman na 100 kilometrov.  (Zdroj: Archív Michala Masníka)

Slovák vytvoril nový rekord:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív Michala Masníka)

Viac o téme: BežecŠportovecRekordmanMichal Masník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu