Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Každodenný boj súrodencov Jožka (16), Emky (9) a Miška (7): Stačí málo a bude sa im žiť lepšie!

Súrodencov postihol rovnaký osud Zobraziť galériu (2)
Súrodencov postihol rovnaký osud (Zdroj: archív M. K.)

BRATISLAVA - Akoby nestačilo, že ťažký osud stíha ju samotnú, doľahol aj na jej tri deti. Reč je o mamičke Miške, jej dcérke Emke a synoch Miškovi a Jožkovi. Súrodenci trpia astmou a najstarší Miško aj ďalšími vážnymi diagnózami. Liečba všetkých troch detí je veľmi náročná a hoci Miška robí všetko, čo môže, utiahnuť rodinu z opatrovateľského príspevku je pre ňu takmer nemožné. Život by im veľmi uľahčilo auto, na ktoré dostali aj príspevok, no nie v plnej sume a pokiaľ nezoženú zvyšok, budú sa s ním musieť rozlúčiť.

Miška je 37-ročné, štíhle, skromné žieňa s tromi deťmi - vysoký a inteligentný Jožko má 16 rokov, pričom od troch rokov má ťažkú astmu, v štyroch rokoch mu diagnostikovali autizmus a vyše pol roka má diagnostikovanú fóbicko-úzkostnú poruchu. Berie antidepresíva a z dôvodu astmy je tiež nastavený na inhalačnej liečbe. Trpí tiež krvácavou chorobou - Willebrandtova choroba, ktorú zdedil po maminke. Dlhovlasá Emka je celá mamina. Má 9 rokov, od štyroch rokov má astmu a je dyslektička. Najmladší fešák Miško má 7 rokov. Trpí od troch rokov ťažkou astmou - je na inhalačnej liečbe. Pred pol rokom mu bol diagnostikovaný autizmus a kompulzívna porucha.

Práve s ohľadom na zdravotný stav detí si maminka Miška požiadala o príspevok na auto, pretože cestovanie sa pre ňu stáva nezvládnuteľným. Hoci Emka je jej oporou a chlapci sú skvelí, napriek tomu nezabráni ich autistickým prejavom, pričom Jožkova fóbicko - úzkostná porucha tiež hrá pri cestovaní dôležitú úlohu. Auto by im výrazne skrátilo čas strávený cestovaním, ako aj urýchlilo presuny a o upokojení prejavov detí nehovoriac. 

Každodenný boj súrodencov Jožka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív M. K.)

Miška preto požiadala ÚPSVaR o príspevok na auto, ktorý jej bol schválený, avšak vo výške 85% zo sumy auta čo znamená, že zostatok sumy si potrebuje v krátkej dobe zohnať ona sama. To činí okolo 1700 eur. Je pre ňu priam nemožné tak vysokú sumu zohnať.

Keď sa Miške podarí, prispieva svojej maminke (starkej detí) na inkaso, ale to sa nepodarí vždy. Každý mesiac sú tu ešte náklady na školu. Dobrých ľudí je veľa a keď sa dokážeme spojiť, pomôžeme človeku, ktorý peniaze nežiada pre seba, ale na pomoc pre deti. A pokiaľ sa nám nepodarí dosiahnuť celú sumu, pomôže aj jej časť. 

Ak ste sa rozhodli tejto rodine pomôcť, kontaktujte ju na dole uvedenom telefónnom čísle alebo adrese. Za každú pomoc vám budú veľmi vďační.

Kontaktné údaje:

Michaela Kotrá

tel. č.: 0911421767

e-mail: zasmejsaeu@gmail.com


Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Pošlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk a my ich radi s výzvou o pomoc zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu