Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strastiplný príbeh školáka Matúška (11): Keď sa narodil, nevážil ani kilo!

Matúško bojuje s ťažkým postihnutím Zobraziť galériu (3)
Matúško bojuje s ťažkým postihnutím (Zdroj: archív K. CH.)

BRATISLAVA - Matúško prišiel na svet predčasne. Vážil necelé kilo a bol takmer o polovicu menší, ako bežní novorodenci. Hneď po narodení putoval na operačný stôl, na ktorom sa po troch rokoch ocitol znova. Dnes je z neho veľký školák, ktorý však nechodí, sám nesedí a musí byť kŕmený. Život by mu mohla výrazne uľahčiť špeciálna operácia. Tá je ale pre Matúškovu mamu, ktorá na synov ostala sama, príliš finančne náročná a bez cudzej pomoci si ju nebude môcť dovoliť.

(Píše Matúškova mamička)

Volám sa Katarína Chamulová, mám dvoch synov Patrika Chamulu, ktorý študuje na VŠ ekonomickej v Banskej Bystrici a Matúša Galka, nar. 28. 4. 2003, ktorý je zdravotne ťažko postihnutý s detskou mozgovou obrnou (DMO). Má viac diagnóz, a to quadruparetická forma spastická s atet. rysmi, hydrocephalus. Narodil sa v 26. týždni tehotenstva, vážil 960 g, meral 31 cm, hneď po narodení ho museli operovať a namontovať mu schunt na pravú stranu hlávky. Keď mal 3 roky, museli mu ho preoperovať, lebo sa upchal, 1x má operované oči, 3x nohy, je ležiaci, nechodí, nesedí sám, je chovaný fľaškou ale aj lyžičkou, je plienkovaný.

Strastiplný príbeh školáka Matúška
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív K. CH.)

Ak chceme ísť von, sedí v špeciálnom kočíku pre postihnutých. Chodí 5x na 4 hodiny do školy na Ďumbierskej ulici, v B. Bystrici. Po škole sa chodíme masírovať, pretože má vyskočený bedrový kĺb a keď ho nemasírujeme, veľmi ho to bolí. Ortopéd nám odporučil operáciu (museli by mu sekať z kosti a vrátiť kĺb do jamky, je to veľmi bolestivé). Našli sme kliniku v ČR, v Kladne, tam by ho operovali, ale operácia stojí cca 2 500 eur. Žiadna naša poisťovňa to nehradí.

Strastiplný príbeh školáka Matúška
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív K. CH.)

Nakoľko som sama a žijeme len z opatrovateľského príspevku (270 eur), nie je možné aby som to našetrila.  Volá sa to ULZIBAT, je to operácia robená pomocou lasera. Je to uvoľňovanie šliach na celom tele, treba mu uvoľniť šľachy, aby sa mu  napravila noha  a nešla mu na bok, aby lepšie sedel v špeciálnom kočíku, a aby som mala lepšiu manipuláciu so synom. Miesto jaziev ostanú iba vpichy, ktoré časom zmiznú. Týmto Vás chcem veľmi pekne poprosiť o finančnú pomoc pre svojho syna Matúška.

Ak vás Matúškov príbeh oslovil a rozhodli ste sa mu pomôcť, neváhajte kontaktovať jeho mamičku na dole uvedenom čísle či adresách. Za každú pomoc vám bude zo srdca vďačná.

Kontaktné údaje:

Katarína  Chamulová 

Sitnianska  21

974 11  Banská  Bystrica

e-mai: katarinachamulova@gmail.com

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Pošlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk a my ich radi s výzvou o pomoc zverejníme.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu