Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ťažký osud autistu Miška (3): Život mu hádže pod nohy jedno poleno za druhým

Miško potrebuje vašu pomoc Zobraziť galériu (4)
Miško potrebuje vašu pomoc (Zdroj: archív K. P.)

SOBRANCE - S modrookým Miškom zo Sobraniec sa život vôbec nemaznal. Keď sa pred troma rokmi narodil, zdalo sa byť všetko ideálne. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mal byť iný, ako jeho rovesníci. Po prvej návšteve neurológie však lekári prišli na to, že trpí hyperkinetickou poruchou s autistickými prejavmi. Jeho mamičke, ktorá Miška s bračekom Janíkom vychováva úplne sama, sa tak svet obrátil na ruby a má čo robiť, aby sa v kolotoči liečení a práce stihla obracať.

(Píše Miškova mamička)

Mám dvoch krásnych synčekov. Janík má 5 rokov a Miško 3 roky, ale čoskoro bude mať narodeniny. Keď sa narodil Miško, bolo všetko v poriadku, bol ako zdravé dieťa. Keď mal 1,5 - 2 roky bol dosť veľké šidlo aj s bratom. Najradšej sa hral s autami, ukladal si ich alebo pozeral rozprávky, pri ktorých nevnímal okolie. Čo má dosť trápilo, tak nevedel rozprávať a nosil ešte stále plienky, ktoré nosí dodnes, ale iba keď spinká, alebo niekam cestujeme.

Mamička Katarína so synčekmi Miškom a Janíkom.
Zobraziť galériu (4)
Mamička Katarína so synčekmi Miškom a Janíkom.  (Zdroj: archív K. P.)

Potom som sa s deťmi odsťahovala a keď Miško dovŕšil 3 roky, začali sme chodiť po lekároch. Rana osudu má čakala hneď, ako sme išli na neurológiu a tam mi povedali, že má diagnózu hyperkinetická porucha s autistickými prejavmi. Takže som všetko začala čítať o detičkách autistoch a Miško začal navštevovať špeciálnu škôlku.

Pred cca pol rokom sa mi začalo nepáčiť, ako mi začal kakať. Niekedy bolo dobre, inokedy nekakal aj 2 - 3 dni. Po dlhom boji, kým sme tu na východe našli lekára, ktorý ho vyšetrí (boli sme až v Košiciach), ho pani lekárka vyšetrila a povedala, že má spomalené hrubé črievko a nejaký úsek mu pomaly odchádza. Dala mu lieky a klystír s tým, že má držať diétu. Na alergiológii sa potvrdilo, že je alergický na lepok. Takže ďalšia diagnóza, o ktorej som stále dúfala, že sa nepotvrdí.

Miško s bračekom Janíkom
Zobraziť galériu (4)
Miško s bračekom Janíkom  (Zdroj: archív K. P.)

Za posledný týždeň som mu robila dva krát klystír, keďže mu už nič iné nepomáha. V pondelok 5. mája ideme na kontrolu na gastro. Klystír budem robiť, až kým nepôjdeme na kontrolu a potom nás pani lekárka objedná na kolonoskopiu. Dosť sa bojím toho, čo sa tam zistí, ale pevne verím, že radšej o všetkom vedieť, ako to nechať tak a môže byť ešte horšie.

Na deti som sama v podnájme a expriateľ prestal platiť výživné. Keďže Miško má bezlepkovú diétu, nevychádza mi na jeho bezlepkové potraviny, ktoré sú cenovo náročnejšie. Taktiež potrebuje probiotiká, ktoré mu tiež pomáhajú na črievko. Bola by som šťastná, keby nám niekto vedel pomôcť. Aj málo pre nás znamená veľa. Ďakujeme.

Ťažký osud autistu Miška
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív K. P.)

Ak ste sa rozhodli autistovi Miškovi pomôcť, neváhajte jeho mamičku kontaktovať na dole uvedenej adrese či telefónnom čísle. Za každú pomoc vám bude veľmi vďačná.

Kontaktné údajne na Miškovu mamičku:

Katarína Pavlovčáková

Tyršová 41

Sobrance 073 01

tel. č.: 0919 285 417

e-mail: katarinapavlovcakova69@gmail.com

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu