Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kristiánkovi dávali minimálnu šancu na život: Práve sa dívate na malý zázrak!

Kristiánko musel bojovať už od narodenia Zobraziť galériu (4)
Kristiánko musel bojovať už od narodenia (Zdroj: archív E. K.)

BRATISLAVA - Krásny, usmievavý chlapček so šibalskou iskrou v očiach. Človeku sa ani nechce veriť, že pred necelými štyrmi rokmi visel jeho život doslova na vlásku. Komplikácie nastali už pri pôrode, kedy ho museli oživovať. Po dvoch týždňoch Kristiánkovi zlyhali takmer všetky orgány a doktori mu dávali len minimálnu šancu na prežitie. Jeho malé telíčko však zabojovalo zo všetkých síl a dnes robí rodičom obrovskú radosť.

(Napísali rodičia Kristiánka)

Kristiánko sa narodil 27.7.2010 ako zdravý donosený chlapček v 40 týždni tehotenstva. Pôrod bol veľmi komplikovaný (museli ho ťahať vákuom) a následne oživovať. Bol premiestnený na JISku, kde o dva dni na to takmer vykrvácal v dôsledku prasknutia stresového vredu. Bol prevezený na detské áro. O dva týždne dostal veľmi ťažkú sepsu (otravu krvi), zlyhali mu takmer všetky orgány, bol na dialýze, z dôvodu neokysličenia mu odumrelo takmer 40% kože. Po mesiaci bol z ára v BB prevezený na Kramáre v Ba, kde mu transplantovali kožu na oboch nôžkach a pravej rúčke.

 

Kristiánkovi dávali minimálnu šancu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív E. K.)

 

Nemohli sme ho ani pohladiť

Taktiež v dôsledku nekrózy mu bola amputovaná časť pravej dlane a časť ľavého chodidla. Dvakrát do týždňa sme precestovali vyše 400 km len, aby sme ho mohli na pár minút vidieť. Nemohli sme ho ani pohladiť, lebo po transplantácii kože bol takmer celý obviazaný a čo nebolo obviazané, tak odtiaľ trčali „hadičky“. 

Kristiankova mama nakoniec ostala v Bratislave, spávala na zemi na matraci, len aby si mohla odsať materské mlieko, ktoré mu podávali sondou do bruška, keďže z dôvodu veľkých bolesti ho držali najprv v umelom spánku a neskôr utlmovali. Dlho mu dávali minimálnu šancu na prežitie, ale Kristiánko je veľký bojovník a jeho chuť žiť bola veľmi silná a tak sme si ho v novembri 2010 konečne priviezli domov s diagnózou spastická diparéza, psychomotorické zaostávanie v dôsledku poškodenia mozgu. 

Kým ostatní jeho rovesníci chodili na prechádzky do parku, my sme chodili na kontroly do nemocnice. Sme sledovaní asi v 10 ambulanciách. Každý deň sme mu museli preväzovať a ošetrovať transplantovanú kožu, aby nedostal infekciu a opäť neskončil v nemocnici. 

Kristiánkovi dávali minimálnu šancu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív E. K.)

Nádej je v liečeniach

Užíval kopec liekov, ktoré majú za následok jeho kazivý chrup. Pravú nôžku nevie dať v členku hore, treba mu operovať achilovku a zrejme má v nej aj poškodený nerv. Keďže táto nôžka sa začala deformovať, začali sme chodiť za uznávaným ortopédom do Viedne. Ten mu túto nôžku dlahoval špeciálnou sadrou, vhodnou aj na transplantovanú kožu. Chodili sme každé 2 týždne na presádrovanie. Kristiánkovi sa nôžka v členku dostala do vhodnej polohy, ale stále musí nosiť dlahu, aby sa mu achilovka neskracovala. Túto mu chcel operovať, ale z finančných dôvodov sme si to nemohli dovoliť. 

Dr. Moyseyenko z Adeli nám odporučil “ulzibat” – špeciálna operačná metóda. Táto operácia + hospitalizácia stojí 3000 eur. Taktiež Kristiánkovi bola odporučená kvôli keloidným jazvám Plazmafereza – výmena krvi. Malému sa kvôli týmto jazvám skracujú šľachy, tuhnú svaly a obmedzuje mu to rast kostí. Už teraz má pravú ruku a nohu kratšie ako ľavé. Preto potrebuje rehabilitáciu v Adeli, potrebuje sa čím skôr hýbať, dostať na kolienka, aby mu jazvy povolili a nebránili v raste. V roku 2013 nám finančne pomohla jedna z nadácií. 

 

Kristiánkovi dávali minimálnu šancu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív E. K.)

 

Zo zdrojov sme financovali plastickú operáciu v Šaci, kde mu chirurgicky vyberali hrubé keloidné jazvy a 2 týždňovú rehabilitáciu v Adeli centre, kde u Kristiánka došlo k celkovému miernemu motorickému zlepšeniu, lepšej ohybnosti v kĺboch, uvoľneniu skrátených svalov a šliach, Kristiánko sa viacej snaží komunikovať s mladšou sestričkou a aj s nami. Vieme, že z Kristiánka nebude nikdy športovec, ale veríme, že raz (a možno aj vďaka Vašej pomoci) sa postaví na nôžky.

Ak vás Kristiánkov príbeh oslovil a rozhodli ste sa mu pomôcť, neváhajte kontaktovať jeho rodičov na uvedených adresách. Za každú pomoc vám budu zo srdca vďační.

Kontaktné údaje:

e-mail: eva.engler@gmail.com

web: www.kristianko-kredatus.estranky.sk

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Pošlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk a my ich radi s výzvou o pomoc zverejníme.​

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu