Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Právo a spravodlivosť: Mimoparlamentné strany odmietli predvolebnú koalíciu

Peter Puškár
Peter Puškár

BRATISLAVA - Mimoparlamentné strany, ktoré sa budú v marci uchádzať o miesto v Národnej rade (NR) SR, nemali záujem o vytvorenie spoločnej koalície, ktorá by zväčšila ich šance uspieť v celonárodnom hlasovaní.

Uviedol to dnes volebný líder strany Právo a spravodlivosť Peter Puškár, ktorý podľa vlastných slov s takouto ponukou oslovil aspoň sedem mimoparlamentných strán.

"Som zhnusený z toho, ako si 26 politických strán myslí, že bude mať päť percent... Vysvetľujem si to aj tým, že sú to strany vytvorené subjektmi na to, aby roztrieštili tú politickú scénu," povedal Puškár, ktorý okrem iných oslovil napríklad aj strany 99 %, Národ a spravodlivosť, SOS či predstaviteľa hnutia Igora Matoviča.

Strana, ktorá vznikla pred rokom, dnes oficiálne predstavila svoje programové zameranie, ktoré charakterizuje ako svoje desatoro. Plnenie všetkých týchto bodov, ako je spravodlivosť pre všetkých či podpora vzdelávania, považuje Puškár za jednu z podmienok pre to, aby podporil akúkoľvek koalíciu. Spoločenské problémy chce PaS riešiť v duchu názvu svojej strany, pričom predstavitelia PaS viackrát prízvukovali na potrebu výmeny súčasných politických predstaviteľov.

"Ja si myslím, že Gorila nemusí byť na to, aby zblížila (poslancov, pozn.) - v tej kauze je jasne povedané, že sú dostatočne zblížení všetci, čo sú v parlamente," poznamenal Puškár na margo vyhlásenia šéfa slovenskej diplomacie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Ten nedávno vyhlásil, že údajný spis tajnej služby zblížil pravicové strany.

Puškár charakterizuje PaS aj ako stranu pre vzdelaných a rozumných ľudí, ktorí nie sú spokojní so súčasným stavom. Politický subjekt má dnes približne 600 členov a stranícke štruktúry po celom Slovensku. Okrem regionálnych problémov sa predstavitelia strany dnes vyjadrili aj k medzinárodnej politike.

Šetriť verejné financie by chceli napríklad cez projekt e-Brusel, ktorý by umožnil riešiť európsku agendu aj prostredníctvom videokonferencií. "V roku 1990, keď prišla zmena systému, bolo zadlženie zhruba nula a majetok 30 miliárd, dnes po 22 rokoch máme zadlženie 30 miliárd eur, v štáte majetok skoro nula," poznamenal Puškár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu