Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nových poslancov čaká tradičná generálka, naučia ich hlasovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Noví zákonodarcovia si do poslaneckých lavíc sadnú skôr, než zložia sľuby. Deň pred ustanovujúcou schôdzou Národnej rady SR, ktorá sa uskutoční 4. apríla, ich totiž čaká tradičná generálka. Počas nej sa oboznámia s priestormi parlamentu a v rokovacej sále si vyskúšajú hlasovacie zariadenie.

S prácou poslanca sa budú môcť zoznámiť aj v materiáloch súvisiacich s výkonom mandátu. Dostanú rôzne zákony vrátane Ústavy SR, Rokovacieho poriadku NR SR, Zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR. Čakajú ich aj materiály hovoriace o tom, ako pracuje parlament, pravidlá tvorby zákonov, ale aj Praktického sprievodcu prácou poslanca.

Poslaneckí nováčikovia dostanú aj nové technické vybavenie v podobe osobného počítača a tlačiarne. Tí členovia snemovne, ktorí boli v parlamente aj v predchádzajúcom volebnom období, nemajú po novom nárok na nové počítače a tlačiarne. Používať budú tie, ktoré mali aj pred voľbami. Na nové technické vybavenie má nárok 54 poslancov. Zvyšných 96 sa musí uspokojiť s tým starým.

Techniku pre poslancov zabezpečuje Kancelária Národnej rady SR formou verejného obstarávania v elektronickej aukcii. Aké sú náklady na vybavenie pre 54 poslancov, kancelária zatiaľ nevyčíslila. Známe budú po ukončení aukcie. Informácie pre TASR poskytla Darina Jahelková, ktorá je poverená vedením komunikačného odboru NR SR.

Po generálke sa poslanci zídu na ustanovujúcej schôdzi, na ktorej zložia ústavou predpísaný sľub. Ten znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Zároveň rozhodnú o obsadení parlamentných orgánov.

Hoci noví ani staronoví poslanci sľub ešte nezložili, už teraz im patrí poslanecký plat. Vyplýva to zo zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Plat bratislavského poslanca je viac ako 3300 eur a mimobratislavský dostáva vyše 3500 eur.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu