Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posledný predvolebný prieskum Focusu: Smer na 100 % vo vláde!

BRATISLAVA - Najnovší predvolebný prieskum agentúry Focus, ktorý robila pre RTVS, ukázal, že na hranici zvoliteľnosti sa ocitlo päť strán. V ohrození sú SDKÚ, SaS, OĽaNO aj 99%, SNS tesne pod hranicou. Až tretina opýtaných pritom tvrdí, že nevie koho bude voliť. Smer by nedokázal vládnuť sám.

Agentúra FOCUS uskutočnila prieskum verejnej mienky v dňoch 21. 2. – 27. 2. 2012, teda ešte pred vypuknutím škandálu strany 99% s petičnými hárkami. Bol robený na vzorke 1036 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Respondentom bola položená nasledujúca otázka: "Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?" Respondentom bol predložený zoznam 26 kandidujúcich strán. Až štyridsať percent ľudí by nevolilo žiadnu stranu.

Ak premietneme výsledky na počet kresiel v parlamente, najviac by mal Smer 75, čo by mu však nestačilo na vládu jednej strany. Zároveň by však všetky pravicové strany mali rovnaký počet kresiel. Z toho vyplýva, že vládu by musela zložiť minimálne jedna pravicová strana so Smerom. KDH by malo 20 poslancov, Most-Híd 13, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti 13, 99% - občiansky hlas 10, SDKÚ-DS 10 a SaS 9.
 

Politická strana

% potenciálnych voličov

SMER-SD 39,7 %
KDH 10,4 %
MOST-HÍD 7,0 %
OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti 6,7 %
99% - občiansky hlas 5,2 %
SDKÚ-DS 5,1 %
SaS 5,1 %
SNS 4,7 %
SMK 3,9 %
STRANA SLOBODNÉ SLOVO - NORY MOJSEJOVEJ 2,5 %

 

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu