Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najväčší babráci medzi zločincami: Toluénový guru, fotografka a pokakaný lupič

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nie všetci kriminálnici sú šarmantní profesionáli ako vo filmoch s Georgeom Clooneym. V praxi sú mnohí zúfalo neschopní, robia chyby, ktoré ich takmer okamžite dostanú za mreže, alebo sa ulakomia na veci, nad ktorými zostáva rozum stáť.

Ako z nemej grotesky

Pred niekoľkými dňami vtrhol lupič do obecného úradu v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Od jednej zo zamestnankýň si vynútil peniaze. Načrel rukou do pokladne a vybral odtiaľ hrsť eurobankoviek. 
 
Čo sa však nestalo. Len chvíľu predtým na úrade upratovačka umyla podlahu. Unikajúci lupič sa na nej pošmykol a spadol. Guča peňazí mu vyletela z ruky a čo je horšie, aj klobúk, ktorý mal zarazený na hlave, aby ho nikto nespoznal, sa odkotúľal. Podarilo sa mu ujsť, ale policajti už od začiatku vedeli, po kom pátrať.
 
Okradnutému starčekovi nechala pamiatku - svoje fotky!
 
Podvodníčkou roka nazvali média ženu, ktorá sa na konci leta v Nitre predstavila ako pracovníčka Červeného kríža. Seriózne pôsobiaca podvodníčka nahovorila starčekovi (89), že pracuje v charite a priniesla mu 200 eur. Dôchodca ju pustil do svojho domu.
 
Žena uňho pobudla asi pol hodiny a odišla. Domáci pán po chvíli zistil, že si u neho zabudla fotoaparát. Viac však zostal zaskočený pri zistení, že mu chýba platobná karta a 350 eur. Okamžite preto zavolal na políciu.
 
Keď čakal na mužov zákona, zrazu niekto zazvonil. Keď sa spýtal, kto tam je, spoza dverí sa mu ozval nejaký muž, ktorý mu povedal, že jeho kolegyňa si u neho niečo zabudla. Duchaprítomný starý pán však dvere neznámemu neotvoril. 
 
O chvíľu už zastalo pred panelákom policajné auto a starček policajtom porozprával, ako ho okradli. Spolu si prezreli aj obsah zabudnutého fotoaparátu a našli na ňom celú galériu fotografii, na ktorých podarená podvodníčka špúli pery v snahe byť čo najkrajšia.
 
Psožrúti z Krompách
 
Smutným, ale poriadne absurdným spôsobom sa správajú dvaja Rómovia z Krompách. Mladý Angel (16), ktorý je v rodných Krompachoch "známa firma", sa pred časom opäť dvakrát zviditeľnil. So svojim kumpánom preskočil plot rodinného domu na Družstevnej ulici a ukradol jedného zo strážnych psov. Doma ho stiahli z kože a zjedli.
 
Tomáš sa však zaprisaháva, že s Angelom im psy nechutia. Všetko je vraj komplot polície a vlastne všetkých okolo. Zaujímavé je, že sa proti nim vesmír spikol hneď o niekoľko dní na to. Opäť ich chytili, ako si pochutnávajú na strážnom psovi z okolia.
 
Mladý Róm s anjelskym menom nie je žiadne neviniatko. Pred časom ho obvinili zo šírenia toxikománie. Keď na Poštovej ulici vdychoval omamný toluén v handričke, rozhodol sa "zasvätiť" aj 15-ročného kamaráta Dávida. Získal prezývku toluénový guru.
 
Mačetou sa domáhal toluénu, skončil v base
 
Prchavá látka toluén, ktorá napáda mozog, rozhodne nerobí zo svojich konzumentov elitných zločincov. Keď v júni dostal jeden z mladíkov (21) v Bánovciach nad Bebravou neodolateľnú chuť vnoriť svoj nos do nasiaknutej handričky, vôbec nerozmýšľal nad následkami. 
 
Krátko pred polnocou sa násilím dostal do jedného z miestnych bytov. Ozbrojený sa domáhal svojej obľúbenej látky. V jednej ruke mal mačetu, v druhej drevenú palicu. V byte sa počas jeho vyčíňania nachádzali traja súrodenci. Najmladšiemu z nich, dievčaťu (22), sa feťák vyhrážal smrťou.
 
Mladej žene sa aj s bratom podarilo ujsť cez okno. V byte zostal len najstarší z nich (30) a musel čeliť rozzúrenému útočníkovi. Našťastie, vyviazol z toho pomerne ľahko a feťák skončil v cele. Či sa napokon k toluénu dostal, policajti neinformovali. Určite sa ním však nemôže opájať v base.
 
Trenírky na hlave nie sú zárukou úspešnej lúpeže
 
Na začiatku novembra sa rozhodol obohatiť rómsky mladík v obci Svodín, ležiacej na južnom Slovensku. Zamaskovaný vošiel do rodinného domu a s nožom v ruke pohrozil majiteľke násilím, ak mu nedá peniaze. Žena sa bála o malého synčeka (3) a keďže nemala hotovosť, dala mu šperky.
 
Potom si však pravdepodobne uvedomila absurdnú situáciu, v ktorej sa nachádza. Lupič mal totiž na hlave boxerky, ktoré použil namiesto kukly. Žena sa rozhodla, že mu nôž vytrhne a začali spolu zápasiť. Mladík cez spodné prádlo príliš dobre nevidel a trenky mu pri prekáračke napokon spadli z hlavy. Spanikáril a ušiel. 
 
Zločinec-realista to vzdal
 
Pre zúfalý spôsob, ako vyriešiť svoje finančné problémy, sa v októbri rozhodol starší muž v Rajci. S nožom vtrhol do miestnej pobočky VÚB a požadoval peniaze. Lúpež mu však nevyšla podľa jeho predstáv. 
 
Pracovníčky pobočky sa totiž zachovali statočne a hoci boli vystrašené, peniaze mu odmietli dať. Lupič sa ani nepokúšal vyjednávať. Hneď ako pracovníčka povedala, že sa môže aj na hlavu postaviť, ale peniaze nedostane, sa vzdal. Požiadal zamestnankyne, aby mu zavolali políciu. Strážcovia zákona lupiča nesklamali a do niekoľkých minút si poňho prišli.
 
V prepadnutej banke museli poriadne dlho vetrať
 
Mnoho detailov, ktoré sa pri prepadnutiach stávajú, sa do médií nedostane. Teda, väčšinou nedostane. Stáva sa, že lupič, ktorý vie, že ak zaváha, pokazí si život, je v obrovskom strese. Prípad z bratislavského Račianskeho mýta sa síce neodohral v roku 2011, ale občas sa v mierne pozmenenej verzii zopakuje. Ponúkame vám ho ako bonus.
 
Bola jeseň roku 2004. Pracovníkom pobočky VÚB sa končila šichta a tešili sa domov. V tom však do banky vbehol mladík, zamaskovaný kuklou. V ruke držal zbraň. 
 
Roztraseným, ale odhodlaným hlasom oznámil prítomným, že ak nechcú, aby im ublížil, musia mu dať peniaze. Dostal pol milióna korún, s ktorými "zdrhol". Strach a stres sa však prejavili. V banke tento mladík doslova pustil do gatí. Zostal po ňom poriadny smrad. Policajti tiež z hnedých stôp, ktoré zanechával, zistili, že utekal smerom k internátom na Račianskej. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu