Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico lekárom ponúkol riešenie: Vyššie platy však nesľubuje

BRATISLAVA - Za krízu, ktorá nastala v oblasti zdravotníctva, je zodpovedný minister Ivan Uhliarik a celá vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Prvý z menovaných pritom nastúpil na čelo rezortu ako najmenej pripravený minister v celej histórii samostatného Slovenska a mal by byť čo najskôr zo svojho postu uvoľnený.

Na tlačovej konferencii venovanej aktuálnemu stavu zdravotníctva to dnes konštatoval predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico.

"Určite je potrebné, aby v rámci možnosti Iveta Radičová urobila opatrenia - odvolať Uhliarika a okamžite zrušiť transformáciu nemocníc. Toto by prispelo k utlmeniu krízy, ktorá tu je," konštatoval podpredseda Národnej rady SR.

Líder sociálnych demokratov dnes zároveň prezentoval štvoricu vlastných prísľubov lekárom v prípade, že by Smer-SD bol súčasťou vlády po marcových predčasných voľbách. Fico garantoval zdravotníkom spomínané zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, navýšenie platby za poistencov štátu i vytvorenie priestoru na pravidelný sociálny dialóg všetkých strán zaujatých v tejto oblasti.

"Na záver garantujeme, že okamžite otvoríme otázku prijatia ústavného zákona, ktorý bude brať na zreteľ rozhodnutie Ústavného sudu SR ako aj požiadavky medzinárodného práva a opäť sa pokúsi o to, aby bol zakázaný zisk zdravotných poisťovní," uviedol Fico. Ak by štát neprišiel o tieto zisky, mohol by podľa neho rezort v plnej miere reagovať na požiadavky zdravotníkov.

Súčasný vládny kabinet podľa Fica zlyhal aj pri rokovaniach s odborármi. "Toto je výsledok, keď si sadnú za jeden stôl neschopná premiérka a tvrdohlavý odborár," komentoval rokovania Fico. Predstavitelia vlády podľa neho zavádzajú, keď informujú verejnosť o ich stretnutí s Lekárskym odborovým združením (LOZ).

"Na jednej strane hovoria o zvýšení platov pre všetkých lekárov, ale je zrejmé, že ide iba o platy lekárov v štátnom sektore, pričom nemocniciam, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC, vláda odkázala, že tiež im zvýšte a zaplaťte to zo svojich peňazí. Ale VÚC nemajú k dispozícii Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ako má štát," zdôraznil.

Minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik (KDH) prikázal v nedeľu (27.11.) riaditeľom nemocníc zvýšiť plat všetkých lekárov v budúcom roku v priemere o 300 eur. K 1. októbru tohto roka podalo podľa vzoru českých kolegov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo.

Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. Vláda reagovala na tieto požiadavky návrhom memoranda, odbory ho však neprijali a pripravili jeho vlastnú alternatívu.

Vláda SR by sa mala mimoriadnou situáciou v zdravotníctve zaoberať dnes podvečer na svojom mimoriadnom rokovaní. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) cez víkend avizovala, že núdzový stav sa použije iba v nevyhnutnom prípade.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu