Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrušovský: Som pripravený obhajovať pozíciu ministra Uhliarika

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) stojí za ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom a je pripravený obhajovať jeho zotrvanie vo funkcii.

"V niektorých konkrétnych rozhodnutiach môžeme diskutovať, či tie postupy boli vždy opodstatnené, ale z hľadiska systémových zmien, ktoré pán minister chcel v zdravotnej politike presadiť počas tohto volebného obdobia, myslím, že ten projekt bol nastavený dobre," uviedol dnes Hrušovský po stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej lekárskej komory (SLK). Tí však podľa neho požiadavku na odstúpenie ministra počas stretnutia nevzniesli.

SLK by podľa predsedu poslaneckého klubu KDH mohla robiť mediátora v spore, ktorý pretrváva medzi Lekárskym odborovým združením (LOZ) a predstaviteľmi vlády. Hrušovský je presvedčený, že vhodným miestom na urovnávanie tohto sporu by mohla byť aj parlamentná pôda.

"Ponúkol som to aj preto, lebo obsahom memoranda, ktoré zatiaľ podpísala len jedna strana, myslím tým premiérka (Iveta Radičová), sú obsiahnuté aj body, ktoré si vyžadujú legislatívne zmeny, za ktorých je pravdepodobne možne naplniť niektoré požiadavky, aby sa lekári znovu vrátili na svoje pracoviská," uviedol Hrušovský.

Z legislatívnej stránky môže podľa Hrušovského parlament ponúknuť odborárom legislatívne zakotvenie odmeňovania lekárov, novelu Zákonníka práce či právne zastavenie pripravovanej transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Skôr ako sa týmito otázkami budú poslanci zaoberať je však podľa šéfa parlamentu nevyhnutné, aby boli všetky požiadavky lekárov v tejto oblasti konkretizované a upravené do legislatívnej podoby.

"V memorande, ktoré podpísala pani premiérka, sú niektoré návrhy aj na zmenu legislatívy. Je to z hľadiska procedurálneho možné," povedal Hrušovský.

SLK už dnes poobede konštatovala, že vyhlásenie núdzového stavu nepovažuje za adekvátne riešenie situácie v zdravotníctve. Upozornila, že je potrebné vyčísliť, či náklady na takýto postup nebudú vyššie ako na splnenie požiadaviek lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu