Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Takmer 500 lekárov v Bystrici štrngalo kľúčmi: Vydržíme, kričali!

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Už od 1. decembra môže nemocniciam chýbať až 403 lekárov. Vláda včera schválila núdzový stav v 15 zdravotníckych zariadeniach, pričom nemocnice budú zháňať najmä anestéziológov, spolu ich totiž chýba až 141. Ďalšími postihnutými odbormi budú detské lekárstvo, ako aj gynekológia a pôrodníctvo.

21:30 Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula sa ponúkol, že bude mediátorom v rokovaniach medzi lekármi a vládou. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský mu zase na to ponúka pôdu parlamentu ako priestor na rokovania. Hrušovský o tom informoval po utorňajšom rokovaní s predstaviteľmi SLK.

Rada SLK pritom v utorok vyzvala ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, aby okamžite odstúpil zo svojej funkcie, keďže neriešil situáciu v zdravotníctve.

20:40 Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik dúfa, že lekári budú aj naďalej sťahovať výpovede. Aktuálne ich je stále podaných okolo 1 600. Minister a premiérka sa dnes stretli s riaditeľmi ako aj zástupcami lekárov z nemocníc, ktorých sa týka vyhlásenie núdzového stavu.

Stretnutie členov vlády s riaditeľmi nemocníc

Stretnutie členov vlády s
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Z lekárov však napokon prišla iba polovica z pozvaných. Na neúčasť ich na svojej stránke vyzývalo Lekárske odborové združenie. Uhliarik sa nechcel vyjadrovať k dôvodom ich neprítomnosti. „Našou ambíciou bolo priamo sa stretnúť s lekármi a budeme to robiť aj ďalej,“ povedal.
 

Lekári a ich sympatizanti zapálili sviečky a štrngali kľúčami


Šéf lekárskych odborárov Marián Kollár

Šéf lekárskych odborárov Marián
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

19:03 Takmer 500 lekárov a ich sympatizantov sa dnes podvečer zišlo na nádvorí Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici na celoslovenskom stretnutí, ktoré zorganizovalo Lekárske odborové združenie (LOZ) na podporu svojej aktuálnej nátlakovej akcie. Svoj postoj vyjadrili pokrikmi "hanba vláde", "Uhliarik odstúp", "Vydržíme" a podobne a tiež štrnganím zväzkami kľúčov a zapálenými sviečkami. Okrem predsedu a členov vedenia LOZ na zhromaždení vystúpili aj lekári z niektorých slovenských nemocníc.

17:53 Pacientov z Liptovského Mikuláša prevážajú na hospitalizáciu do susedného Ružomberka. Drvivá väčšina lekárov oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny liptovskomikulášskej nemocnice totiž zatiaľ nestiahla podané výpovede

17:37 Po vyhlásení núdzového stavu prijali zložky ministerstva vnútra viaceré opatrenia a na vzniknutú situáciu reaguje aj polícia. "Dnes zasadal krízový štáb Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky," uviedol hovorca rezortu Gábor Grendel. Vysvetlil, že počas núdzového stavu bude dopravná polícia dohliadať na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky a v prípade potreby bude asistovať pri eskortách akútnych stavov do fungujúcich nemocníc v inom obvode a poriadková polícia bude intenzívnejšie monitorovať obvody, ktorých sa núdzový stav týka a dohliadne na verejný poriadok.

"Kriminálna polícia bude v zmysle zákona riešiť všetky podnety, ktoré zistí, alebo jej budú v súvislosti s neposkytnutím akútnej zdravotnej starostlivosti oznámené okamžite a nekompromisne," upozornil hovorca.

V bratislavskej UNB pozastavili plánované operácie


17:32 UNB dočasne pozastavila plánované operácie. Pri príchode na rokovanie k premiérke to uviedol šéf zdravotníckeho zariadenia Miroslav Bucha. Dokedy tento stav bude trvať, spresniť nevedel. Všetko bude závisieť od personálu. Ako zároveň dodal, aktuálne je v nemocnici platných 459 výpovedí lekárov. Bucha si myslí, že lekári nechcú odísť a chcú ostať pri pacientovi, ale treba nájsť formu na korektné ukončenie situácie.

Bratislavské pôrodnice na Kramároch, Antolskej a v Ružinove patriace pod UNB v Bratislave budú fungovať aj po 1. decembri, v UNB stiahlo od pondelka výpovede ďalších 36 lekárov. Informovala o tom hovorkyňa UNB Danica Lehocká.

17:26 V súvislosti so vzniknutou situáciou v zdravotníctve bude Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou monitorovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti so zameraním na regióny, ktorých sa týka vyhlásenie núdzového stavu v zdravotníctve. Zoznam infoliniek prinášame na spodku tohto článku.

17:23 Vyhlásenie núdzového stavu nie je podľa Slovenskej lekárskej komory SLK riešením situácie v rezorte zdravotníctva, iba jeho oddialením. SLK tak žiada vládu, aby vyčíslila finančné náklady na takýto postup, ktoré môžu byť podľa komory v konečnom dôsledku vyššie ako prostriedky na splnenie požiadaviek lekárov. Vo svojom dnešnom vyhlásení na tlačovej konferencii to uviedol prezident SLK Milan Dragula spolu s Jozefom Tholtom zo SLK.
 

Výpovede stiahlo už približne 800 z 2400 lekárov
 

17:21 Výpoveď, ktorú v súvislosti s akciou lekárskych odborov podalo asi 2400 lekárov v slovenských nemocniciach, si doteraz rozmyslelo približne 800 z nich. Vo výpovedi je tak stále okolo 1600 lekárov. "Chcem sa poďakovať všetkým lekárom, ktorí stiahli výpovede. Platí, že každý lekár bude mať v budúcom roku vyšší plat v priemere o 300 eur a riaditeľ mu v zmysle memoranda, ktoré podpísala premiérka, nesmie siahnuť na žiadne príplatky," povedal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

17:13 Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej neprestane v najbližších dňoch fungovať zásluhou vyhlásenia núdzového stavu, informoval hospodársko-technický námestník Petr Vašíček. "Počet podaných výpovedí našich lekárov postupne klesol na súčasných 16. Ostatní majú ešte čas ešte do zajtra," uviedol.

17:09 V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave patriacej medzi nemocnice, v ktorých je vyhlásený núdzový stav, stiahlo odvčera výpovede deväť lekárov, dnes DFNsP teda eviduje 99 výpovedí.
V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach dodnes stiahlo svoje výpovede 21 lekárov. Z 52 štrajkujúcich lekárov na nich tak naďalej trvá 32. Rizikové zostanú zrejme špecializované ambulancie. Tým majú pomáhať so zabezpečovaním aj sestry.
Anestéziológovia majú tento týždeň oznámiť, ako si predstavujú fungovanie detského ARO od decembra. Podľa šéfa DFN Petra Krcha má nemocnica pripravené v tejto súvislosti aj riešenie v zálohe a to v spolupráci s inými nemocnicami.

17:07 Na predsedu LOZ Mariana Kollára prišlo na Generálnu prokuratúru v pondelok jedno trestné oznámenie. Potvrdila to hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová s tým, že podanie súvisí so súčasnou situáciou v zdravotníctve.

17:03 Vojenská nemocnica v Ružomberku si na pomoc povolala 13 lekárov poľnej vojenskej nemocnice. "Trinásti lekári, ktorí za normálnej situácie vykonávajú prax v iných nemocniciach na Slovensku, dostali od nás povolávací rozkaz. Sú medzi nimi chirurgovia aj anestéziológovia. Doplnia náš personál, aby sme mohli pomáhať aj pacientom iných nemocníc, ktoré majú problémy, v Liptovskom Mikuláši alebo Dolnom Kubíne,“ uviedol riaditeľ vojenskej nemocnice Igor Čombor.

V ružomberskej nemocnici dalo v septembri výpoveď 71 z 248 lekárov. Odvtedy však stiahlo výpovede 23 lekárov a vo výpovedi ich zostáva 48. Nemocnica má momentálne k dispozícii 200 lekárov, vrátane  trinástich poľných.

Minister rokuje o detailoch výpomoci s našimi susedmi


17:00 Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik oslovil svojich rezortných kolegov v okolitých krajinách s požiadavkou na poskytnutie lekárov v prípade, ak slovenskí lekári nestiahnu výpovede v nemocniciach. Minister operatívne požiadal o zahraničnú pomoc, konkrétne v Česku, v Rakúsku, v Maďarsku, v Poľsku, na Ukrajine. Všetci oslovení reagovali a zúčastnené strany momentálne rokujú o detailoch výpomoci.

16:50 Premiérka by mala odvolať ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, konštatoval na tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík. Podľa jeho slov je plne zodpovedný za súčasný stav zdravotníctva. Premiérka a prezident by podľa Sulíka mali voči nemu vyvodiť zodpovednosť. "My sme čakali celú tu dobu, že predloží nejaký plán, nejaký návrh riešenia, no ale teraz, keď už došlo k lámaniu chleba, tak sa ukázalo, že v podstate v tej veci nič neurobil. Ale to nič nemení na veci, že zodpovednosť nesie minister za KDH a spolu s ním, samozrejme, aj KDH," podčiarkol Sulík.

16:47 Zavedenie núdzového stavu označili zástupcovia LOZ ako nútené práce, ktoré nemajú nič spoločné s princípmi demokratického štátu. Lekári sú podľa vedenia LOZ už z udalostí okolo výpovedí unavení, napriek tomu viac ako 2000 lekárov ich nechce stiahnuť. "Aj napriek všetkému sme minimálne morálni víťazi," pripomenul predseda LOZ Marian Kollár. O situácii na Slovensku už informovali kolegov v zahraničí a pri obrane svojich práv sa chcú obracať aj na európske právne inštitúcie.

16:43 Riaditeľ Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou v Dolnom Kubíne Jozef Mintál privítal vyhlásenie núdzového stavu, ktorý dočasne pomôže udržať chod nemocnice, kde trvá na podanej výpovedi 41 spomedzi 70 lekárov, no zároveň ho vôbec nepovažuje za definitívne riešenie. "Vyhlásenie núdzového stavu umožnilo aj zrušiť zamýšľané prevozy našich pacientov do iných nemocníc. Zároveň som mohol požiadať primárov, aby obvolali pacientov, ktorí čakajú na pozastavené plánované operačné výkony, a dohodli najbližšie možné termíny," povedal riaditeľ dolnokubínskej nemocnice Jozef Mintál.

16:34 Vedenie Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach dnes začalo lekárom rozdávať príkazy na pracovnú povinnosť. Príkazy dnes fyzicky odovzdali 42 zo 49 lekárov, ktorí naďalej trvajú na výpovediach.
Atmosféra v nemocnici je síce podľa námestníka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Jána Belanského napätá, ale nedochádza k žiadnym nevraživostiam alebo potýčkam, ktoré by sa odrážali v pracovno-právnych vzťahoch.
 

Ministerstvo požiadalo o pomoc už aj Česko


16:30 České ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že ho Slovensko požiadalo o lekárov. Možnosti českého ministerstva sú však obmedzené, pretože je zriaďovateľom iba niekoľkých nemocníc v Česku.

16:20 Počet stiahnutých výpovedí v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura narástol za dnešok na 140. "V priebehu dnešného dňa už 140 lekári doručili na naše personálne oddelenie späťvzatie svojej výpovede. Aktuálny počet stiahnutých výpovedí predstavuje celkovo 210 a platných je už len 28 výpovedí, čím sa situácia v nemocnici definitívne stabilizovala,“ informovala v utorok popoludní hovorkyňa nemocnice. Vzhľadom na to mohol byť zrušený zákaz prijímania pacientov na plánované hospitalizácie a výkony - prevádzka všetkých kliník a oddelení je odteraz zabezpečená v štandardnom režime.

16:18 V najväčšej slovenskej nemocnici - Univerzitnej nemocnici Bratislava - je v platnosti stále 459 výpovedí lekárov. Výpovede majú lekári podľa hovorkyne UNB Danice Lehockej stále ešte možnosť stiahnuť aj prostredníctvom podpisu dodatku k pracovnej zmluve. Ten spolu s navýšením ich základnej mzdy o 300 eur spolu so zárukou, že ostatné platové náležitosti zostanú nezmenené, obsahuje aj klauzulu o späťvzatí výpovede.
 

LOZ radí lekárom, ako sa vyhnúť povinnosti pracovať a neporušiť Zákonník práce


16:05 Lekári, ktorí pociťujú mimoriadny stres vyplývajúci z núdzového stavu alebo z práce pod tlakom, majú túto skutočnosť oznámiť nadriadenému s tým, že nie sú schopní vykonávať svoju prácu. Lekárske odborové združenie to svojim členom radí na svojej internetovej stránke.
"Upozornite svojho nadriadeného na možnosť chyby pri výkone povolania, ktoré môžu ohroziť zdravie alebo život pacienta. Oboznámte so svojim stavom svojho pacienta, informujte ho o vašom stave a žiadajte aj od pacienta, aby vám podpísal informovaný súhlas, že napriek stavu v akom ste, chce, aby ste mu poskytli danú zdravotnú starostlivosť, prípadne operáciu," pokračujú odborári. Tí zároveň lekárom odporúčajú, aby žiadali svojho nadriadeného o podpis, že preberá na seba právnu aj trestnoprávnu zodpovednosť za to, že lekárom takúto povinnosť dal.

Lekárske odborové združenie pritom svojim členom pripomína, že vyhlásenie núdzového stavu považujú za protiústavné a nezákonné. "Pomôžeme Vám domáhať sa Vašich práv prostredníctvom medzinárodných inštitúcií. Bližšie informácie Vám poskytneme čoskoro!," píšu odborári na svojej stránke. Lekárom taktiež pripomínajú, aby nepreberali žiadne podozrivé zásielky a tým, ktorí majú nadčasy nad 400 hodín radia, aby odmietli porušovanie Zákonníka práce.

15:56 Povinnosť zabezpečiť výkon zdravotnej starostlivosti v územných obvodoch, kde bol vyhlásený núdzový stav, majú všetci, ktorí sú na takúto činnosť kvalifikovaní, či už vzdelaním alebo praxou a sú na území Slovenskej republiky, hovorí prodekanka Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK Bratislava a právnička Lucia Mokrá.

Trenčianska Fakultná nemocnica bude v núdzovom režime robiť aj plánované operácie


15:34 Núdzový stav sa bude vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne týkať všetkých oddelení. Ako uviedla námestníčka riaditeľa Terézia Drobná, vyhlásia ho v utorok o polnoci. "To znamená, že nemocnica by prakticky mala fungovať v plnom rozsahu, v plnom rozsahu bude zabezpečovať zdravotnú starostlivosť," informovala. Robiť budú aj plánované operácie.

15:15 Zvýšenie platov o 300 eur pre lekárov v trenčianskych krajských nemocniciach je momentálne nereálne. Novinárom to dnes povedal predseda TSK Pavol Sedláček. Podľa neho dostali dnes predstavitelia SK8 od ministra zdravotníctva list bez označenia, kde hovorí o memorande podpísanom premiérkou o navýšení platov. "Financovanie sa odvíja od objednávok poisťovní a my si to nevieme predstaviť. Poisťovne poskytli nemocniciam nejaké dodatky, že pokiaľ zabezpečia zdravotnú starostlivosť, navŕšia im platby. Tak uvidíme, čo z toho vzíde. Treba si to prerátať, pretože ak tie nemocnice nedokážu dnes zabezpečiť vyrovnanú prevádzku, ťažko si viem predstaviť ďalšie navŕšenie platov, ktoré len prehĺbi stratu," povedal Sedláček.

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje nábor lekárov v zahraničí


15:02 Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik už rokoval o pomoci aj s českým a ukrajinským ministrom zdravotníctva, detaily ich pomoci dohadujú. Rezort zdravotníctva oslovil aj personálne agentúry a pripravuje nábor lekárov v zahraničí.

14:58 Vyhlásenie núdzového stavu v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci jej vedenie prekvapilo, uviedol riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld. „V našej nemocnici je situácia taká, že vieme poskytnúť akútnu zdravotnú starostlivosť aj bez vyhlásenia núdzového stavu,“ skonštatoval Šenfeld. Vedenie nemocnice uvažovalo o spojení chirurgie a traumatológie a o spojení neurológie a interného oddelenia. „V súčasnosti sa situácia vyvíja tak, že tieto oddelenia zrejme nebudeme musieť spojiť,“ dodal Šenfeld.

14:53 V žilinskej fakultnej nemocnici stiahli od pondelka výpovede ďalší piati lekári, napriek tomu stále trvá na výpovediach takmer polovica tamojších lekárov (93). Výpovede dali takmer všetci lekári z gynekológie, ARO, úrazovky či urológie. Vedenie nemocnice pripravuje uloženie pracovných povinností pre 93 lekárov, ktorí trvajú na výpovediach.

14:44 Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik z KDH dnes predstavil na rokovaní parlamentného výboru pre zdravotníctvo plán, ako by mohli slovenské nemocnice fungovať po 1. decembri.
Materiál počíta so zlučovaním viacerých oddelení a nevylučuje ani nevyhnutnú redukciu budov, v ktorých nemocnice sídlia. To, či sa plán bude realizovať a v akom rozsahu, zatiaľ šéf rezortu povedať nevedel, všetko bude závisieť od aktuálneho vývoja situácie s výpoveďami lekárov.

14:24 Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne stiahlo v pondelok a dnes výpovede ďalších desať lekárov. Z pôvodných 144 lekárov tak zatiaľ nestiahlo výpovede 119 lekárov.

Na základe poverenia krízového štábu na obvodnom úrade začne dnes riaditeľ FN Rudolf Lintner prostredníctvom primárov jednotlivých oddelení rozdávať, resp. rozposielať lekárom vo výpovediach tlačivá, ktoré im nariaďujú pracovnú povinnosť. Pracovnú povinnosť nariadia podľa Drobnej asi 80 % lekárov vo výpovediach.

14:12 Maďarský rezort zdravotníctva dostal slovenskú žiadosť o pomoc nemocniciam.
 

Špecialisti chcú vo štvrtok štrajkovať, vyzývajú aj pacientov!


14:08 Slovenská lekárska únia špecialistov vyzýva pacientov, aby sa pripojili k jej protestu tým, že 1. decembra nenavštívia ambulancie súkromných ani štátnych lekárov, ale zamieria do nemocníc. Zároveň vyzvala svojich kolegov z ambulancií, aby v tento deň nepracovali a "nesprávali sa pokrytecky". Akútna starostlivosť bude podľa prezidenta SLÚŠ Andreja Janca v Košiciach poskytnutá. Pacienti podľa neho "skutočne chápu", prečo to špecialisti robia. Zároveň si je istý veľkou podporou všetkých lekárov.


V Košiciach stiahlo výpovede 105 lekárov


14:04 V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach dnes stiahlo výpoveď 105 lekárov. "Celkový počet späťvzatí predstavuje 175. Zákaz prijímania pacientov na plánované hospitalizácie bol zrušený," informovala hovorkyňa UNLP Jaroslava Oravcová. Podľa nej platných výpovedí zostáva 63.

13:39 Krajskú nemocnicu Tomáša Baťu v českom Zlíne doposiaľ nepožiadalo žiadne slovenské zdravotnícke zariadenie.

13:28 Vo Všeobecnej nemocnici Komárno pacienti výpovede lekárov nepocítia. Ak sa odborári s ministrom zdravotníctva nedohodnú, odíde k 1. decembru z nemocnice 12 lekárov. Zdravotnú starostlivosť budú poskytovať bez obmedzenia, informovala Marta Csergeová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK.

13:13 Slovenský odborový zväz pracovníkov zdravotníctva a sociálnych služieb podporuje požiadavky štrajkujúceho LOZ. Súhlasí so zastavením transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti a so zvýšením miezd nielen pre lekárov, ale aj pre ďalších zamestnancov v zdravotníctve. Za vzniknutú krízovú situáciu vinia odbory najmä ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii predseda zdravotníckych odborov Anton Szalay.

12:56 V banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta čakajú na presnejšie pokyny z ministerstva zdravotníctva. "Snažíme sa pripraviť na zabezpečenie činností, ktoré bude potrebné v súvislosti s týmto stavom vykonať," uviedla Ružena Maťašeje. Pacientov, ktorí prichádzajú dnes na plánované výkony na oddelenie ortopédie a na kliniku plastickej chirurgie, posielajú domov. "Neodkladná zdravotná starostlivosť je aj naďalej poskytovaná v plnom rozsahu," doplnila Maťašeje.

12:46 Slovenskí lekári zarábajú v súčasnosti podstatne viac než ich maďarskí kolegovia, píše dnes internetové vydanie maďarského hospodárskeho týždenníka Heti Világgazdaság. Týždenník sa odvoláva na aktuálny prieskum o platoch maďarského servera fizetesek.hu, podľa ktorého maďarskí lekári zarábajú v priemere 214.000 forintov (693 eur), čo je o tretinu menej než slovenskí.


Slovensko zatiaľ maďarský rezort zdravotníctva o pomoc nepožiadalo


12:43 Maďarské ministerstvo národných zdrojov, pod ktoré patrí aj rezort zdravotníctva, zatiaľ nemá informáciu o tom, že by slovenská strana požiadala o pomoc v kritickej situácii s lekármi v slovenských nemocniciach. "Zatiaľ nemám o slovenskej požiadavke informácie, to však neznamená, že medzičasom nemohla dôjsť," povedala Kornelia Fentösová z komunikačného odboru.

12:35 Primátor Trenčína Richard Rybníček vyzýva lekárov Fakultnej nemocnice v Trenčíne, aby stiahli svoje výpovede a neohrozovali zdravotnú starostlivosť o obyvateľov mesta. Lekári sa podľa jeho slov stali obeťou mocenských hier bohatých odborárskych bossov.

12:30 Odchod zhruba 2 000 lekárov, ktorí podali výpoveď, bude mať podľa zdravotníckych odborárov za následok zánik aj ďalších pracovných pozícií v zdravotníctve a zníži sa aj dostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti občanom.

12:20 Podľa predsedu lekárskych odborov Patrika Princa núdzový stav v prípade trnavskej nemocnice platí len na anestéziológii. Riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek tvrdí, že to nie je pravda. "Existuje uznesenie vlády z 28. novembra, podľa ktorého sa núdzový stav týka aj Fakultnej nemocnice v Trnave. Je len na mne, ktorým lekárom nariadim pracovnú povinnosť. Ak takto určenú pracovnú povinnosť niekto nebude akceptovať, okamžite podávam trestné oznámenie na toho lekára,“ povedal Pavelek.

12:11 Bezpečnostná rada trenčianskeho obvodu delegovala riaditeľovi Fakultnej nemocnice v Trenčíne právomoc nariadiť pracovnú povinnosť lekárom, ktorých vyberie na oddelenia, ktoré sú nevyhnutné na fungovanie nemocnice. Po skončení zasadnutia krízového štábu o tom dnes informoval jeho šéf a prednosta Obvodného úradu v Trenčíne Pavol Čiernik.

12:05 V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura stiahli výpovede ďalší lekári. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, v utorok zatiaľ doručili na personálne oddelenie UNLP späťvzatia svojich výpovedí 11 lekári. Aktuálny počet späťvzatí je teda momentálne 96 a výpovedí celkovo 142.
 

Košická Železničná nemocnica je pripravená pomôcť, rovnako aj moravské nemocnice


11:56 V Železničnej nemocnici Košice, a.s. podali výpoveď len dvaja lekári a vedenie ich akceptovalo. Ako povedal riaditeľ Igor Pramuk, nijako neobmedzujú prevádzku v ani jednom z odborov, ktorými disponuje nemocnica. V prípade potreby vedia v rámci možností poskytnúť služby aj pacientom z košických štátnych nemocníc.

11:50 Moravské nemocnice sú pripravené prijať akútne prípady zo Slovenska. Agentúre Mediafax to povedali predstavitelia nemocníc v Kyjove a Hodoníne. Riaditeľ kyjovskej nemocnice Josef Pejchl uviedol, že plánované operácie robiť nebudú. Dodal však, že zo Slovenska ich ešte nikto neoslovil.

10:50 FN v Nitre bude od 1. decembra poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť. K dnešnému dňu eviduje vedenie 56 výpovedí lekárov, napriek tomu tu vláda núdzový stav nevyhlásila. Nemocnica to pritom požadovala.
K 1. decembru prijíma nemocnica dvoch nových lekárov, ďalším už dala prísľuby. Mondek odhaduje, že poskytovanie len akútnej zdravotnej starostlivosti potrvá minimálne celý december.

09:40 Lekári vo výpovediach v trnavskej FN zrejme od 1. decembra nenastúpia do práce aj napriek vyhlásenému núdzovému stavu. Podľa predsedu lekárskych odborov Patrika Princa budú v tom čase, ak nepríde k dohode na centrálnej úrovni, už mať status nezamestnaných a nebude sa ich táto problematika dotýkať.


Zoznam infoliniek ÚDZS podľa jednotlivých krajov:

Banskobystrický kraj - 0911 397 026
Bratislavský kraj - 0902 976 617
Košický kraj -  0911 297 254
Nitriansky kraj - 0911 297 264
Prešovský kraj - 0911 397 027
Trenčiansky kraj - 0902 976 614
Trnavský kraj - 0911 976 656
Žilinský kraj - 0911 976 656
Ústredie Bratislava:  0911 397 028, 0902 976 638

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu