Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Polícia varuje pred mimoriadnou situáciou: Vyhrážky narušením volieb!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes vyzvala okrskové volebné komisie, aby v prípade možného narušenia sobotňajšieho hlasovania v predčasných parlamentných voľbách okamžite kontaktovali políciu. ÚVK totiž dostala od polície bližšie nešpecifikovanú informáciu, že narušenie volieb je možné.

Ako ďalej povedal pre médiá po mimoriadnom zasadnutí ÚVK predseda ÚVK Péter Nyilfa, ak by narušenie poriadku vo volebnej miestnosti alebo jej okolí zaznamenali aj voliči, mali by v prvom rade kontaktovať okrskovú volebnú komisiu a prípadne aj políciu. Dnešné mimoriadne rokovanie zvolali najmä preto, aby vyriešili všetky drobné podnety a sťažnosti, ktoré dostali. Prípravy na sobotňajšie voľby sú plynulé, zatiaľ je podľa Nyilfu všetko pripravené.

Medzi iným sa ÚVK zaoberala aj ďalšími stiahnutými kandidátkami. "K tomuto momentu už nie sú kandidátmi 73 kandidáti, z toho boli siedmi odvolaní kandidujúcimi politickými stranami a ostatní sa vzdali, okrem jedného kandidáta, ktorý zomrel - bol to kandidát strany Most-Híd," informovala novinárov zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová. Zároveň pripomenula, že kandidátky sa môžu ešte meniť do štvrtka rána do 7:00. Na kandidátkach strán bolo pôvodne zaregistrovaných 2 967 kandidátov. Aktuálne informácie o kandidátoch sú zverejnené na webstránke ministerstva vnútra v sekcii o voľbách do Národnej rady SR - http://www.minv.sk/?nr10_kandidati. V deň volieb budú zoznamy kandidátov, ktorí nekandidujú, k dispozícii v každej volebnej miestnosti, aby sa nestalo, že volič dá prednostný hlas kandidátovi, ktorý už nekandiduje. Ak by volič takého kandidáta zakrúžkoval, na tento prednostný hlas by sa neprihliadalo, ale hlasovací lístok by bol platný.

Ako dodal predseda ÚVK Nyilfa, ak by polícia po preverení petičných hárkov strany 99% zistila, že platných je menej ako 10 tisíc podpisov potrebných pre zaregistrovanie politickej strany, ÚVK "musí počkať na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, či rozpustí politickú stranu alebo nie". Nyilfa predpokladá, že pred voľbami by Najvyšší súd SR takéto rozhodnutie už nestihol vydať, navyše, ako dodal, sa voči nemu dá aj odvolať.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 10. marca. O hlasy občanov sa v nich uchádza 26 politických subjektov. Hlasovať sa bude v 5 956 volebných miestnostiach. Výsledky volieb spracuje Štatistický úrad SR, ktorý prvé priebežné výsledky zverejní na svojej webstránke statistics.sk a na externom webe volbysr.sk v noci z 10. na 11. marca. Oficiálne výsledky hlasovania oznámi v nedeľu 11. marca ÚVK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu