Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Predčasné voľby bude sledovať 40 Bielorusov, aj študenti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predčasné parlamentné voľby, ktoré nás čakajú v sobotu 10. marca, prídu sledovať pozorovatelia z Bieloruska. Ako agentúru SITA informoval Peter Novotný z Občianskeho oka, ktorý s pozorovateľmi spolupracuje, skupinu 40 pozorovateľov tvoria zástupcovia rôznych mimovládnych organizácií a študenti. Vo volebný deň budú sledovať priebeh hlasovania na západe a na východe Slovenska.

Svoje zistenia zverejnia podľa Novotného krátko po skončení volieb. Skupina pozorovateľov z Bieloruska bude na Slovensku od 8. do 12. marca. Informáciu o príchode pozorovateľskej misie z Bieloruska potvrdila agentúre SITA aj zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová. Podľa Škultétyovej ÚVK zatiaľ nevie o ďalších pozorovateľoch zo zahraničia.

Bieloruská pozorovateľská misia príde v rámci projektu Volebné monitorovanie: Teória a prax (Election Observation: Theory and Practice - EOTP), ktorý uskutočňuje Belarus Watch v spolupráci s Európskou humanitnou univerzitou vo Vilniuse a s Bieloruským domom pre ľudské práva vo Vilniuse. Informácie o misii možno nájsť aj na webstránke Election Observation: Theory and Practice - http://www.eotp.info.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) predčasné voľby do Národnej rady SR sledovať nebude. Hodnotiaca misia OBSE navštívila Slovensko koncom januára, vyslanie pozorovateľov však neodporučila.

Na sledovanie priebehu volieb netreba osobitné povolenie od Ústrednej volebnej komisie. Pozorovateľom priebehu volieb a sčítania hlasov vo volebných miestnostiach sa môže stať každý, kto prejaví záujem. Potrebné je, aby požiadal o povolenie predsedu okrskovej volebnej komisie a riadil sa pokynmi predsedu komisie, upozornila Škultétyová. Komisia môže pozorovateľa odmietnuť, ak by rušil hlasovanie, alebo ak by preňho nebolo vo volebnej miestnosti miesto. Musí počkať, kým sa volebná miestnosť uvoľní. Ak by chcel niekto sledovať prácu obvodnej volebnej komisie, ktorá v danom obvode zhromažďuje zápisnice okrskových volebných komisií a overuje ich úplnosť, musí mať na to povolenie od tejto komisie. Pozorovatelia nemôžu narúšať poriadok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu