Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Politológ Abrahám: Matovič dobre využil mediálny priestor

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič

BRATISLAVA - Dobre využitý mediálny priestor stojí podľa politológa Samuela Abraháma za percentuálnym ziskom Obyčajných ľudí Igora Matoviča v prieskume agentúry Focus, ktorý by znamenal vstup do Národnej rady SR.

"Veľmi dobre využili obdobie po páde vlády na svoju predvolebnú kampaň. To ich určite posunulo do popredia," poznamenal pre SITA. Naopak pád SaS na hranicu zvoliteľnosti je podľa neho dôsledkom ich hlasovania pri eurovale, ktoré znamenalo pád vlády. "Napriek snahe sa z toho nejako vykrútiť, ľudia, aj tí, čo volili SaS, ich spájali s tým, že boli zodpovední za pád vlády. Akokoľvek mohli konať principiálne, pád vlády sa im pripisoval," uviedol.

Podľa prieskumu posilnila strana Most-Híd, naopak Strana maďarskej koalície klesla pod trojpercentnú hranicu. Aj v tomto prípade úlohu zohrala skutočnosť, že o SMK nie je takmer počuť. "Jediné, čo sme sa dozvedeli, že vyjednávali s Mostom a nevedeli sa dohodnúť," dodal. Most-Híd má naopak prominentného lídra, veľmi zmierlivý program. Maďarská menšina podľa neho nechce nezmyselne rozbiť svoje hlasy a oslabiť obe strany, ale posilniť Most-Híd, a SMK nechať "tým, čím je".

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča by zasadli do poslaneckých lavíc. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky agentúry Focus, ktorý uskutočnila pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) v dňoch 29. novembra až 6. decembra na reprezentatívnej vzorke 1 048 respondentov. Obyčajní ľudia by so ziskom 5,8 percenta voličských hlasov mali v parlamente 10 poslancov, o jedného viac ako strana Sloboda a Solidarita a Slovenská národná strana. Tie by podľa prieskumu podporilo 5,6 percenta potenciálnych voličov.

Voľby by s výrazným náskokom vyhral Smer-SD. Podporiť ho chce 43,9 % opýtaných, čo by v prepočte znamenalo zisk 74 mandátov. Na druhom mieste skončila so ziskom 10,2 percenta SDKÚ-DS a s desiatimi percentami KDH. Obe strany by v Národnej rade SR reprezentovalo po 17 poslancov. V parlamente by sedeli aj poslanci za stranu Most-Híd. So ziskom 8,3 percenta by mali 14 poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu