Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Kandidátky všetkých strán sú v poriadku, čísla vyžrebujú v pondelok

Ilustračné
Ilustračné

BRATISLAVA - Kandidačné listiny všetkých 26 politických strán, ktoré sa chcú uchádzať o priazeň voličov v marcových parlamentných voľbách, sú v poriadku. Informoval o tom dnes predseda Ústrednej volebnej komisie Péter Nyilfa, ktorý s kolegami z komisie skúmal listiny päť hodín. Registrácia kandidátok a následné žrebovanie čísel pre jednotlivé strany je na programe v pondelok (19.12.) dopoludnia.

"Boli tam drobné gramatické chyby, ale vylúčenie kandidátky nikomu nehrozilo. Navyše do pondelka ešte máme čas sa na to podrobnejšie pozrieť," povedal Nyilfa. Ak by podaná listina nebola v súlade so zákonom o voľbách do Národnej rady SR, ÚVK ju nezaregistruje. S námietkami proti tomuto rozhodnutiu sa môžu dotknuté strany obrátiť na Najvyšší súd SR. Ten môže rozhodnúť o dodatočnom zaregistrovaní kandidátok.

Celkovo 26 politických strán odovzdalo v zákonnom termíne kandidačné listiny pre marcové parlamentné voľby. Listiny odovzdali Ľudová strana - Naše Slovensko, Strana slobodné slovo - Nory Mojsejovej, Most-Híd, Smer-SD, KDH, ĽS-HZDS, KSS, SDKÚ-DS, SMK, SaS, Strana zelených, Náš kraj, Strana Rómskej únie na Slovensku, Strana živnostníkov Slovenska, SNS, Strana + 1 hlas, Zelení, Obyčajní ľudia, Národ a Spravodlivosť - naša strana, SDĽ, Obyčajní ľudia - Nezávislé osobnosti, Strana občanov Slovenska, 99 percent občiansky hlas, Robíme to pre deti - SF, Právo a Spravodlivosť, Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska. Na kandidátnych listinách týchto strán je dovedna 2971 kandidátov. Plný počet kandidátov, teda 150, predložilo 15 strán, zvyšné ich majú menej.

Jednou z podmienok, aby bola kandidačná listina zaregistrovaná, je zloženie kaucie vo výške 16.596 eur. Do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb ju dostanú späť tí účastníci hlasovania, ktorí v ňom získajú aspoň dve percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov. Kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu. Potvrdenie o uhradení volebnej kaucie musí byť priložené k listine spolu s vlastnoručne podpísaným vyhlásením každého nominanta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a že nefiguruje na inej kandidátke.

Politické subjekty môžu tiež stiahnuť svoju kandidatúru, a to najneskôr 48 hodín pred začatím volieb, ktoré sa uskutočnia 10. marca 2012. Rovnako sa kandidatúry môžu vzdať aj jednotliví nominanti strán. Pokiaľ tak urobia po zaregistrovaní a vytlačení hlasovacích lístkov, ich údaje zostávajú na kandidátke, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu