Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Portugalsko ochromí generálny štrajk

Portugalsko ochromíl generálny štrajk proti úsporným opatreniam
Portugalsko ochromíl generálny štrajk proti úsporným opatreniam (Zdroj: SITA)

LISABON - V Portugalsku sa vo štvrtok uskutoční celonárodný generálny štrajk, ktorý najviac postihne verejnú dopravu a fungovanie vládnych úradov. Odborové zväzy UGT a CGTP očakávajú účasť asi milióna ľudí.

Obe odborové organizácie chcú štrajkom protestovať proti znižovaniu platov vo verejnom sektore, prepúšťaniu a ďalším opatreniam, ktoré vláda zaviedla, aby splnila podmienky získania záchranného balíka vo výške 78 mld. eur.

"Hovoríme nie diktátu trojky. Už viac nechceme a neakceptujeme tieto úsporné opatrenia," povedal Carlos Silva, ktorý šéfuje UGT. Vládu pritom obvinil z rozkladania sociálneho systému a z nárastu nezamestnanosti, ktorá dosahuje 17,8 percenta.

Protest zvýši tlak na stredopravicovú vládnu koalíciu, ktorá od nástupu k moci v roku 2011 prišla o veľkú časť svojej podpory, keďže v snahe splniť prísne ciele rozpočtového deficitu zaviedla najväčšie zvýšenie daní v modernej histórii krajiny. Od začiatku krízy v eurozóne mali štrajky v Portugalsku zatiaľ malý dopad. Odbory sa však začali ozývať hlasnejšie od apríla.

Portugalský ústavný súd vtedy zrušil niektoré z úsporných opatrení vlády a donútil kabinet hľadať alternatívy k rozpočtovým škrtom a nepopulárnym opatreniam, akým malo byť napríklad zvýšenie veku odchodu do dôchodku a vytváranie pracovných miest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu