Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nahí demonštranti vyšli do ulíc: Ďalšie "nie" úsporám od Portugalska!

Konfederácia odborových zväzov CGTP vyhlásila na 14. november generálny štrajk Zobraziť galériu (5)
Konfederácia odborových zväzov CGTP vyhlásila na 14. november generálny štrajk (Zdroj: SITA)

LISABON - Jedenásť ľudí utrpelo zranenia pri nočných zrážkach s políciou, ktoré vyvolalo zverejnenie návrhu úsporného štátneho rozpočtu. Informovali dnes o tom policajné zdroje, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA.

Hospitalizovaný bol jeden demonštrant a desať policajtov utrpelo menšie zranenia. Spôsobili ich kamene a objekty, ktoré na nich hádzali demonštranti.

Vyše tisíc ľudí protestovalo v pondelok v Lisabone proti úspornému rozpočtu a vyzývalo vládu na odstúpenie. Pokúsili sa obkľúčiť budovu parlamentu a mnohí z nich tam zostali až do hlbokej noci, keď sa dostali do potýčok s políciou. Doteraz boli rozsiahle protivládne protesty v Portugalsku pokojné. Minister financií Vítor Gaspar predložil parlamentu návrh štátneho rozpočtu na rok 2013 so slovami, že "neexistuje žiaden priestor na manévrovanie". Hovoril o snahe Portugalska znížiť svoju zadlženosť v súlade s požiadavkami medzinárodných veriteľov, ktorí krajine poskytli záchranný balíček vo výške 78 miliárd eur.

Kritici tvrdia, že vládne úsporné opatrenia prehlbujú recesiu a zvyšujú nezamestnanosť, ktorá dosiahla 16 percent. Nový rozpočet zvyšuje dane z príjmu, majetku, palív i áut a znižuje dôchodky, pomoc v nezamestnanosti a preplácanie nadčasov u zamestnancov verejného sektoru.

Denník Jornal de Negócios označil zvýšenie daní za najhoršie, odkedy sa Portugalsko po "karafiátovej revolúcii" z roku 1974 stalo demokraciou. Hlavná opozičná Socialistická strana (PS), ktorá doteraz podporovala úsporné opatrenia vlády, povedala, že bude hlasovať proti návrhu tohto rozpočtu. Jeho schválenie parlamentom je však takmer isté, pretože stredopravá Sociálnodemokratická strana premiéra (PSD) Passosa Coelha a jej konzervatívni spojenci majú v parlamente absolútnu väčšinu.

Návrh nového štátneho rozpočtu sa nepáči ani jednej zo strán vrátane členov Coelhovej PSD. "Nie je správne požadovať splnenie cieľov (štátneho) deficitu za každú cenu," napísal na sociálnej sieti Facebook prezident Aníbal Cavaco Silva.

Konfederácia odborových zväzov CGTP vyhlásila na 14. november generálny štrajk.

Protesty proti úsporným opatreniam na strane Portugalska:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu