Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Breivik sa odmieta podrobiť novému psychiatrickému posudku

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Anders Behring Breivik, ktorý sa priznal k najhoršiemu masakru v Nórsku od skončenia druhej svetovej vojny, sa odmieta podrobiť novému psychiatrickému posudku. Oznámil to v piatok jeho právnik Geir Lippestad, deň po tom, ako sa odborná komisia zhodla, že Breivik je z právneho hľadiska duševne chorý.

"Nebudeme požadovať nových odborníkov (psychiatrov)," povedal Lippestad novinárom po stretnutí so svojím klientom. Dodal, že Breivik má pocit, že ani iní odborníci nebudú mať dostatok potrebných znalostí, aby ho vedeli posúdiť.
     
Breivik (32) sa priznal k útokom z 22. júla, pri ktorých zabil 77 ľudí. Dvaja súdom určení súdni psychiatri dospeli v novembri k záveru, že páchateľ trpí paranoidnou schizofréniou.
      
Sedemčlenná komisia psychiatrov a psychológov z Nórskej asociácie súdnej medicíny vo štvrtok vyhlásila, že nemá žiadne "podstatné" pripomienky k záverom dvoch súdnych psychiatrov zverejnených 29. novembra.
      
Breivik si želal, aby na jeho súdnom procese, ktorý sa má začať v apríli, svedčili odborníci na dejiny, politológiu a politicky motivované násilie, dodal Lippestad.
      
Všetky strany sa majú do 5. januára vyjadriť, či si želajú nové hodnotenie Breivika, potom majú vyjadriť aj svoj postoj k tomu, ak niektorá strana predloží takúto žiadosť.
      
Právnici zastupujúci niektoré z obetí už požiadali, aby sa Breivik podrobil novému posudku. Argumentovali tým, že bombový útok v Osle aj streľbu v mládežníckom tábore na ostrove Utöya roky plánoval.
      
Ak zostane v platnosti súčasné hodnotenie Breivika a odsúdia ho, pravdepodobne ho umiestnia do dobre zabezpečeného psychiatrického oddelenia a nie do väzenia.
      
V piatok boli vymenovaní aj dvaja sudcovia, ktorí budú predsedať procesu s Breivikom. Sú nimi Wenche Elizabeth Arntzenová a Arne Lyng.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu