Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prokuratúra pripúšťa, že Breivik nie je trestne zodpovedný

Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik

OSLO - Nórski prokurátori sú ochotní akceptovať názor psychiatrov, že masový vrah Anders Behring Breivik, ktorý zabil v júli 77 ľudí, bol v čase činu nepríčetný a nie je trestne zodpovedný. V takomto prípade by si Breivik mohol odpykať svoj zločin v psychiatrickej liečebni, a nie vo väzení.

 "Momentálne to vyzerá tak, že nebudeme žiadať trest väzenia," napísal prokurátor Tor-Aksel Busch. Dodal však, že prokuratúra si vyhradzuje právo tento názor počas procesu na základe dôkazov zmeniť a žiadať trest väzenia.

Koncom novembra dvaja súdom určení psychiatri dospeli k záveru, že 33-ročný pravicový extrémista trpí paranoidnou schizofréniou, a preto nie je zodpovedný za svoje činy. Breivika teraz na príkaz súdu vyšetruje druhá skupina psychiatrov , ktorí majú výsledky odovzdať do 10. apríla. Súdny proces by sa totiž mal začať 16. apríla. Hrozí mu maximálne 21 rokov väzenia, v prípade nepríčetnosti bude odsúdený na takú istú dobu v stráženom psychiatrickom ústave. Ak súd určí, že je stále nebezpečný, túto dobu môže predĺžiť.

Breivik sa priznal, že v júli 2011 v centre Osla a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Išlo o najhorší masaker v Nórsku od druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu