Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nórsky premiér označil piatkové útoky za národnú tragédiu

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

OSLO - Nórsky premiér Jens Stoltenberg dnes ráno na tlačovej konferencii označil piatkové útoky v Osle a na neďalekom ostrove Utoya za národnú tragédiu. Vyhlásil národný smútok a povedal, že osobne navštívi ranených v nemocniciach. O život prišlo podľa najnovšej policajnej správy sedem ľudí v Osle a 84 na ostrove.

Ranených sú desiatky, nemocnice žiadajú ľudí, aby darovali krv. V súvislosti s bombovým útokom v Osle je hospitalizovaných 90 osôb. Dnes sa kvôli atentátom zíde vláda a na znamenie smútku budú stiahnuté vlajky. Premiér povedal, že je potrebné útoky vyšetriť a objasniť. Nórsko podľa jeho slov musí chrániť svoje hodnoty a zostať otvorenou spoločnosťou. "Od druhej svetovej vojny nebola naša krajina postihnutá zločinom takého rozsahu," povedal.
    

Ostrov, považovaný za raj, sa vraj premenil v peklo. Jeden zo svedkov, ktorý bol pri masakri postrelený, povedal BBC, že si mnohí pôvodne mysleli, že musí ísť o nejaký druh policajného cvičenia.
    

Stoltenberg povedal, že v Osle sú teraz vojaci, ktorí majú zabezpečiť budovy zasiahnuté piatkovou explóziou.
    

Minister spravodlivosti Knut Storberget na tej istej tlačovej konferencii nevylúčil, že mŕtvych na ostrove bude nakoniec viac. Priznal, že mnohí z ranených sú vo vážnom stave. Povedal tiež, že zatiaľ nie je dôvod znižovať stupeň pohotovosti.
    

Polícia zatkla Nóra (32), ktorého spája s oboma útokmi. Oficiálne ho neidentifikovala, ale nórske médiá o ňom hovoria ako o Andersovi Behring Breivikovi. Je údajne pravicového zamerania, ale jeho motívy nie sú ešte jasné. Nevie sa ani, či konal sám alebo či za ním stojí skupina.
    

Podľa stanice BBC mal niekoľko zbraní - ručnú, samopal a tiež guľovnicu. Televízia CNN tvrdí, že mal na modrom svetri policajný znak, ale pre políciu nikdy nepracoval. Na ostrov sa dostal asi dve hodiny po útoku v Osle, zvolal účastníkov tábora a začal do nich strieľať.

>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu