Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Strelca (32) zadržali, o jeho motívoch veľa nevedia

Z útoku obvinili Andersa Behringa Breivika Zobraziť galériu (12)
Z útoku obvinili Andersa Behringa Breivika (Zdroj: Facebook)

OSLO - Muž, ktorý v prezlečení za policajta zabil v mládežníckom tábore neďaleko Osla najmenej 84 ľudí, je pravicového zmýšľania a má protimoslimské názory. Uviedla to nórska polícia po zadržaní útočníka, ktorý sa dáva do súvislosti aj s piatkovej explóziou priamo v centre nórskej metropoly Oslo, kde zahynulo sedem ľudí a ďalší boli zranení. Motív jeho činu nie je zatiaľ jasný.

Šéf polície Sveinung Sponheim v televízii NRK povedal, že z internetových zápisov je vidieť, že má podozrivý niektoré politické črty smerujúce k pravici a že zastáva protimoslimské názory. Zostáva ale nejasné, či to bola motivácia jeho činov.
    

Muž podozrivý zo streľby v mládežníckom tábore Nórske robotníckej strany (NAP) na ostrove neďaleko Osla bol zadržaný. Polícia neskôr uviedla, že je to Nór, ale nezverejnila jeho meno. Podľa televízie NRK ide o Andersa Behring Breivika (32), ktorého byt v Osle polícia v noci prehľadala. Televízia a ďalšie nórske médiá uverejnili fotografiu svetlovlasého a modrookého muža severského vzhľadu.
    

Jeden policajný činiteľ citovaný agentúrou Reuters uviedol, že podozrivý zrejme konal pri oboch útokoch sám. "Zdá sa, že vôbec nie je napojený na žiadnu medzinárodnú teroristickú organizáciu," povedal tento činiteľ, ktorý chce zostať v anonymite, pretože tieto informácie polícia oficiálne nezverejnila.
    

Motív jeho činu nie je známy, ale oba útoky sa odohrali v oblastiach spojených s vládnucou NAP, ktorej predsedom je premiér Jens Stoltenberg. Mládežnícky tábor, kde bolo 600 mladých ľudí, organizovala práve táto strana a premiér mal dnes v tábore byť osobne a prehovoriť k prítomným.
    

Podľa niektorých nórskych médií je podozrivý blízky extrémne pravicovým kruhom a mal na svoje meno registrovaných niekoľko zbraní.
    

Na svojom profile na facebooku muž uvádza, že je konzervatívneho zmýšľania, je kresťan, slobodný a baví ho lov a bojové hry.
    

Nórska polícia a armáda oznámila, že posilní bezpečnostné opatrenia u budov a inštitúcií, ktoré sú po piatkových útokoch potenciálne ohrozené. Situácia v nórskej metropole už nie je chaotická a výzva, aby sa ľudia vyhýbali centre mesta, bola zrušená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu