Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Útoky v Nórsku odsúdil celý svet, lídri vyjadrili podporu

Explózia v nórskom Osle Zobraziť galériu (12)
Explózia v nórskom Osle (Zdroj: SITA)

OSLO - Atentát v Osle, ktorý za sebou nechal mŕtvych a zranených, ohromil svojou zákernosťou prakticky celý svet. Teroristický útok napríklad odsúdila Európska únia a solidaritu s Nórskom vyjadril americký prezident Barack Obama a generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

"Chcem Nórom tlmočiť svoju osobnú sústrasť," odkázal z Oválnej pracovne Obama. Takéto útoky podľa neho pripomínajú celému medzinárodnému spoločenstvu, čo je v hre, a že svet musí takým teroristickým činom zabrániť. Apeloval tiež na nevyhnutnosť spolupráce spravodajských služieb. "Sme s nimi, poskytneme im všetku možnú pomoc," tiež odkázal Obama Nórsku, ktoré je spojencom USA v NATO.
    

V Osle sa udeľuje Nobelova cena za mier, ktorú v roku 2009 získal práve Obama.
    

Solidaritu s Nórskom vyjadril aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Rasmussen, ktorý atentát označil za odporný čin. "Krajiny NATO stoja jednotne v boji proti takýmto násilným aktom," zdôraznil.
    

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso povedal, že bol atentátom úplne šokovaný. "Útok takého rozsahu by človek nečakal v Nórsku, ktoré je známe svojím mierom doma a svojou snahou k nastoleniu mieru v zahraničí," povedal Barroso. Nórsko nie je členom Európskej únie.
    

Britský minister zahraničia William Hague vyjadril sústrasť "všetkým, ktorí stratili blízkych, alebo boli zranení pri strašnom bombovom atentáte v Osle". Šéf britskej diplomacie odsúdil všetky teroristické činy a uistil, že Veľká Británia je tvárou v tvár takým ohavnostiam po boku Nórska a všetkých svojich spojencov.
    

Za hnusný a neprijateľný označil atentát v Osle francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v liste zaslanom nórskemu premiérovi Jensovi Stoltenbergovi.


Aj Česká republika dôrazne odsúdila brutálne teroristické útoky v Nórsku. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že je otrasené informáciami o množstve nevinných obetí a ranených. Zákerné útoky ukázali, že medzinárodné spoločenstvo sa musí teroristickej hrozbe jednoznačne postaviť, uviedlo vo vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu