Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sčítanie bude anonymné, údaje chráni zákon, tvrdí Štatistický úrad

BRATISLAVA – Štatistický úrad odmieta, že údaje zo sčítacích formulárov, môžu byť zneužité a ľudí ubezpečuje, že sčítanie bude anonymné. Štatistici tak reagovali na informácie na internete a sociálnych sieťach, podľa ktorých bude úrad vedieť vďaka identifikátoru spojiť vyplnené formuláre s konkrétnymi ľuďmi.

Šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová to dnes označila za dezinformácie, ktoré strašia obyvateľov a môžu ohroziť sčítanie. Štatistický úrad sa preto podľa nej bude proti šíriteľom týchto informácií brániť „použitím zákona“.

Benkovičová pripomenula, že hoci úrad vie pomocou identifikátora, ktorý budú ľudia naliepať na sčítacie formuláre alebo ho použijú pri elektronickom sčítaní, prepojiť vyplnené formuláre s konkrétnymi ľuďmi, bude to však len dočasné.

„Identifikátor je nutný na to, aby sa každý obyvateľ sčítal raz. Má zabrániť duplicitnému sčítaniu,“ uviedla. Podľa nej nejde o žiadnu novú informáciu, pretože to, že súčasťou formulárov je, vyšlo už v Zbierke zákonov.

„Štatistický úrad získané údaje anonymizuje a po skončení sčítania ich zlikviduje v súlade s osobitnými zákonmi. Sčítací formulár ostane aj po vyplnení anonymný,“ uviedla. Údaje budú navyše chránené zákonom.

Na internete dnes koluje list s názvom „Klamstvo okolo sčítania ľudu“, jeho autorom je údajne pracovník Štatistického úradu, ktorý chce zostať v anonymite. Autor listu tvrdí, že hoci Štatistický úrad trvá na informácii, že sčítacie tlačivo zostane aj po vyplnení anonymné, podľa identifikátora, ktorý bude nalepený na sčítacom formulári, bude možné zistiť, kto ho vypĺňal.

"Identifikátor je číslo, ktoré je jednoznačne spojené s konkrétnou osobou v elektronickej databáze. Preto nalepenie identifikátora je to isté ako vypísanie mena a rodného čísla. Nalepením identifikátora stráca sčítací hárok status anonymný," píše sa v liste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu