Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bude zo sčítania fiasko? Vo formulároch sú chyby!

Šéfka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová
Šéfka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová

BRATISLAVA - Týždeň pred začiatkom sčítania ľudu sa medzi sebou úrady sporia, pretože v podkladoch pre najväčší skríning obyvateľov a nehnuteľní v krajine za posledných desať rokov sú nedostatky. Samosprávy upozorňujú, že v potrebných materiáloch sa v mnohých prípadoch vyskytujú chyby o domoch, uliciach alebo celých štvrtiach.

Problémy pri príprave sčítania vznikli kvôli neaktuálnym údajom. Štatistický úrad, ktorý je zodpovedný za priebeh celej akcie, si pomáha mapami vypracovanými na základe starších leteckých snímok. Tie však v mnohých prípadoch neregistrujú nové stavby. Médiá upozornili, že napríklad v materiáloch pre zhruba osemtisícovú Turzovku na severe krajiny chýba päťsto domov.

Zodpovednosť za pochybenie si medzi sebou prehadzujú ministerstvo vnútra a štatistický úrad. Kým podľa ministerstva mali štatistici pri príprave vychádzať z údajne presnejších údajov v katastri nehnuteľností, úrad sa bráni tvrdením, že ponuka ministerstva s pomocou prišla neskoro.

Zatiaľ nie je jasné, či ministerstvo bude požadovať odchod šéfky štatistického úradu Ľudmily Benkovičovej, ktorá sa do čela inštitúcie dostala za bývalej vlády premiéra Roberta Fica. 

Niektoré mestá sa v minulosti sťažovali aj na nedostatok sčítacích komisárov. Hlavne v bohatších regiónoch neprilákala dostatok záujemcov o výpomoc pri sčítaní ani ponúkaná odmena. Podľa dostupných údajov sa však potrebné stavy nakoniec podarilo naplniť.

Sčítanie, ktoré sa tento rok uskutočňuje vo všetkých krajinách Európskej únie, sa na Slovensku rozbehne budúci týždeň, kedy sčítací komisári začnú navštevovať jednotlivé domácnosti. Údaje do formulárov sa budú vypisovať podľa stavu k polnoci z 20. na 21. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu