Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Anita Soul a Kmeťo lákajú Rómov: Prihláste sa, budú peniaze a výhody!

Anita Soul a Igor Kmeťo ml. Zobraziť galériu (3)
Anita Soul a Igor Kmeťo ml.

BRATISLAVA – Za svoj pôvod sa nehanbia! Rómska internetová televízia Gipsy Television pred pár dňami spustila kampaň k pripravovanému sčítavaniu obyvateľstva. Aby motivovali rómsku menšinu k prihláseniu sa ku svojej identite, nahovorili na spoluprácu aj známe osobnosti. Tie sľubujú spomínanému etniku rôzne výhody.

Kampaň k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov na Slovensku už beží niekoľko týždňov. Zapojili sa do nej aj známe tváre zaraďujúce sa do rómskej komunity. Napríklad speváčka Anita Soul, spevák Igor Kmeťo ml. a klavirista Richard Rikkon.

„Je dôležité, aby si Rómovia uvedomili, že keď sa prihlásia k svojej identite, nik im neublíži. Tým, že v chudobných osadách bola realizovaná minimálna osveta, ľudia majú o štatistickom zisťovaní skreslený obraz. Prípadne o ňom nemajú takmer žiadne informácie. Rómovia nevedia, aké výhody budú mať, keď sa ku svojmu etniku prihlásia,“ uviedol dôvod vzniku aktivizačnej kampane riaditeľ Gipsy Television Jozef Zeman.

Šéf internetového média ďalej dodáva, že Rómovia môžu dostať od vlády SR oveľa viac peňazí na kultúru, ale tiež získajú jazykové výhody, ktoré na Slovensku využíva napríklad maďarská menšina.

„Oslovilo ma občianske združenie, aby som podporila tento projekt. Je to pre dobrú vec, tak som neodmietla. Myslím si, že tým, že sa Rómovia prihlásia pri sčítaní, ukážu, že sú zodpovední,“ povedala topkám speváčka Anita Soul.

Ako sme sa od nej ďalej dozvedeli, za svoj pôvod sa nehanbí. „Nemám najmenší problém priznať, že som Rómka. A nikdy som ani nemala,“ prezradila Anita. Nechajme sa prekvapiť, či kampaň pomôže a rómski spoluobčania sa pri sčítaní ľudu prihlásia.

VIDEO: Anita Soul v kampani.

Anita Soul

 

VIDEO: Igor Kmeťo vyzýva Rómov aby išli na štítanie obyvateľstva.

Kmeto

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu