Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Splnomocnenec vyzýva Rómov, aby sa priznali

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák vyzýva Rómov, aby sa pri sčítaní ľudu prihlásili k svojej národnosti. Nemajú sa nechať zastrašiť tým, že im to môže spôsobiť problémy. "Z úcty k samotnej pravde a dôstojnému životu Rómov na Slovensku prajem všetkým Rómkam a Rómom odvahu priznať sa k svojej rómskej národnosti," napísal vo vyhlásení.

"Údaje budú dôležité pre rozhodovanie orgánov štátnej správy a územnej samosprávy o ďalšom smerovaní spoločnosti," pripomína Pollák. Pri sčítaní ľudu v roku 2001 rómsku národnosť uviedlo 89 920 obyvateľov, podľa predpokladov však na našom území žije až 380-tisíc Rómov, pričom 44 percent z tohto počtu tvoria deti. Medzi oficiálnymi číslami a odhadmi o počte Rómov na Slovensku je veľký rozdiel.

Pollák verí, že tohtoročné sčítanie prinesie údaje, ktoré poskytnú relevantnejšie informácie o počte Rómov, používaní rómskeho jazyka v domácnostiach a na verejnosti. Primátorom a starostom odporúča, aby spomedzi sčítacích komisárov vybrali aj zástupcov rómskej komunity. Myslí si, že by pomohlo, ak by sčítacích komisárov sprevádzali do rómskych komunít Rómovia, ktorí poznajú jazyk, tradície a mentalitu Rómov.

"Pri tejto príležitosti by som rád apeloval na sčítacích komisárov, aby zodpovedne poskytovali obyvateľom rómskych komunít informácie o tom, že o svojej národnosti sa môžu rozhodnúť slobodne a ich voľba im nebude na ujmu," uviedol Pollák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu