Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku sa dnes začína veľké sčítanie ľudu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku sa dnes začína čas sčítania obyvateľstva, domov a bytov, ktorý potrvá do 6. júna. "Počas tohto obdobia na území SR vykonajú sčítanie sčítací komisári. Do 20. mája by mali obyvateľom do miesta bydliska doručiť sčítacie formuláre a identifikátory potrebné na sčítanie," povedala Zuzana Štukovská z Odboru štatistiky obyvateľstva Štatistického úradu SR.

Sčítať sa bude možné nielen klasicky vyplnením tlačených sčítacích formulárov. Štatistický úrad SR ponúka obyvateľom po prvý raz v histórii možnosť vyplniť sčítacie formuláre aj cez internet, na adrese www.e-scitanie.sk alebo prostredníctvom stránky www.scitanie2011.sk.

Elektronické sčítacie formuláre v slovenčine, angličtine a v jazykoch národnostných menšín budú verejnosti sprístupnené po rozhodujúcom okamihu sčítania, ktorým je polnoc z piatka 20. mája na sobotu 21. mája. Do sčítacích formulárov budú obyvatelia zapisovať údaje aktuálne k tomuto dátumu. Z tohto dôvodu je možné aj tlačené sčítacie formuláre začať vypĺňať najskôr v tento deň. "Vzhľadom na to, že elektronické sčítanie potrvá len do 29. mája 2011, doručovanie sčítacích formulárov a identifikátorov sčítacími komisármi sa nezaobíde bez aktívnej spolupráce s obyvateľmi," konštatovala Štukovská. Poukázala, že obyvatelia, ktorí si do 20. mája neprevezmú v mieste bydliska od sčítacieho komisára identifikátory a sčítacie formuláre, by mali po tomto dátume kontaktovať príslušný obecný, mestský alebo miestny úrad.

Obyvateľov, ktorí sa sčítajú elektronicky, sčítací komisár už druhýkrát nenavštívi a nebude mať ani prístup k elektronicky vyplneným sčítacím formulárom. Obyvateľ ich zo svojho počítača odošle priamo do databázy Štatistického úradu SR. Obyvatelia, ktorí sa nesčítajú elektronicky, musia vyplniť tlačené sčítacie formuláre a odovzdať ich sčítaciemu komisárovi do 6. júna.

Vyplniť sčítacie formuláre úplne, správne, pravdivo a včas je povinnosť, ktorá obyvateľom Slovenska vyplýva zo zákona o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2011. Sčítaním sa nezisťujú iba údaje o počte obyvateľov, ale aj o ich demografickej, kultúrnej, vzdelanostnej, sociálnej a ekonomickej situácii, o štruktúre domového a bytového fondu. "Výsledky zo sčítania budú slúžiť na prípravu kvalifikovaných prognóz a počas najbližších desiatich rokov sa stanú relevantným podkladom na tvorbu politík v rôznych oblastiach života od najvyšších úrovní až po najnižšie," pripomenula Štukovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu