Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vianočné stromčeky u "najvyšších": Ktorý sa vám páči najviac?

Vianočný stromček na Úrade vlády SR Zobraziť galériu (8)
Vianočný stromček na Úrade vlády SR

BRATISLAVA – Tri najvyššie štátne inštitúcie sa snažia svoje priestory skrášliť pre zamestnancov ako aj pre návštevníkov a pripraviť ich na najkrajšie sviatky roka pomocou tradičných symbolov Vianoc. Stromčeky v prezidentskom paláci, v parlamente a na úrade vlády sme si boli obzrieť za vás!

Vianočné stromčeky u "najvyšších":
Zobraziť galériu (8)
Voňavý ihličnan dostal slovenský parlament do daru od Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov. „Vyrástol v Mestských lesoch Košice. Rovnako aj strom pred budovou parlamentu je darovaný,“ prezradila pre Topky hovorkyňa kancelárie Národnej rady Beáta Skyvová. Zlaté hviezdy, zvončeky, mašličky, vianočné gule, anjelici ako aj sušené pomaranče používa parlament už niekoľko rokov. Jediným nedostatkom tohtoročného stromčeka je jeho výška, kvôli ktorej ho bolo nutné umiestniť ku schodom, kde je strop vyšší.
Vianočné stromčeky u "najvyšších":
Zobraziť galériu (8)
Úrad vlády SR vo svojich priestoroch ukrýva štyri stromčeky v rozličných farebných prevedeniach, pričom na vianočné ozdoby narazíte aj na schodiskách, v jedálni, vo vládnej zasadačke, v salónikoch a v ostatných reprezentačných priestoroch. „Kúpili sa dva nové živé vianočné stromčeky a dva umelé, pretože tie staré už boli príliš opotrebované,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády. Väčšinu výzdoby, podobne ako v parlamente, využili z doterajších zásob. „V roku 2010 predstavujú náklady na vianočnú výzdobu 1780 € a náklady na osvetlenie 120 €. V roku 2009 išlo na vianočnú výzdobu 3800 € a náklady na osvetlenie boli vo výške 1465 €,“ doplnil Tlačový a informačný odbor. Došlo tak k 64-percentnému zníženiu výdavkov na vianočnú výzdobu.
Vianočné stromčeky u "najvyšších":
Zobraziť galériu (8)
Azda najhonosnejšie pôsobí výzdoba v prezidentskom paláci. Jeden z dvoch živých stromčekov umiestnili vo vstupnej hale paláca. Vyzdobený je dočervena a vedľa neho stojí lampášik s betlehemským svetlom, ktoré prezidentovi priniesli skauti pred vyše týždňom. „Vo Veľkej sále je stromček zdobený dozlata, aby korešpondoval s interiérom historických priestorov paláca. Výzdoba je tradične zachovávaná už po niekoľko rokov,“ povedal pre Topky hovorca prezidenta Marek Trubač. Cena menšieho stromčeka bola 150 €, jedlička vo Veľkej sále paláca stála 200 €. Ďalšie štyri umelé stromy zdobia balkón a nádvorie paláca, pričom osvetlenie sa spúšťa na Mikuláša a svieti až do Troch kráľov.

Vianočnú výzdobu vo všetkých troch inštitúciách sprevádzajú šetriace opatrenia, čomu nasvedčuje aj využitie vianočných ozdôb z minulých rokov. Zaujíma nás, ktorý so stromčekov sa páči najviac vám. Navštívte preto galériu a hlasujte v ankete!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu